U pravu si! Online

Koje inspekcije možeš da očekuješ?

Inspekcije su organi u okviru državne ili lokalne uprave čiji je zadatak da kontrolišu poštovanje propisa i zakonitost rada svih, pa i privatnih preduzetnika i privrednih društava.

Svaka inspekcija zadužena je za kontrolu primene propisa iz određene oblasti: tržišna kontroliše poštovanje zakona o trgovini i zaštiti potrošača, sanitarna poštovanje propisa o zdravlju i čistoći… Ima i propisa čiju primenu kontroliše više inspekcija. Tako je, na primer, kada je reč o Zakonu o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu.

Postoje i inspekcije s kojima se jedan privatni preduzetnik nikada neće susresti, kao što je Upravna inspekcija (kontroliše organe uprave) ili Inspektorat odbrane (iliti vojna inspekcija).

„Najpopularnije“ inspekcije

Postoji šest inspekcija s kojima se većina preduzetnika i privrednih društava može susresti u svom radu. To su:

 1. Poreska inspekcija: Kontroliše da li se poreski obveznici pridržavaju poreskih propisa i da li redovno uplaćuju poreze i ostale dažbine.
 2. Inspekcija rada: Sa ovom inspekcijom će svakako, pre ili kasnije, imati posla svi koji se bave privatnim biznisom. Ona kontroliše da li se poštuju prava zaposlenih i propisi o bezbednosti i zdravlju na radu. Čak i ako nemaš nijednog zaposlenog i sve radiš sam, inspektori rada mogu te posetiti da provere da li je zaista tako.
 3. Tržišna inspekcija: Kontroliše zakonitost praktično svih oblika trgovine i prodaje roba i usluga (da li si izdao račun, da li si dao garanciju…).
 4. Komunalna inspekcija: Za razliku od prethodne dve, nju osnivaju gradovi i opštine, da bi kontrolisali primenu svih mogućih komunalnih propisa. Komunalci će te pitati zašto si parkirao firmin auto na zelenoj površini, gde završava smeće iz tvog restorana i tome slično. Ovlašćena je da u nekim situacijama kontroliše trgovce, na primer, kada je reč o uličnoj prodaji.
 5. Sanitarna inspekcija: Zadužena je za kontrolu zdravstvene ispravnosti namirnica i predmeta opšte upotrebe, što će reći, svake vrste robe namenjene maloprodaji, i to u proizvodnji, prometu i uvozu. Sanitarni nadzor obuhvata kontrolu samih predmeta i namirnica, osoba koje s njima rade i objekata u kojima se proizvodi, skladišti i prodaje ova roba. Zato će se veliki broj preduzetnika sretati i sa ovom inspekcijom.
 6. Protivpožarna inspekcija: Još jedan inspekcijski organ može se očekivati u svakoj firmi. Pravo ime mu je Uprava za preventivu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ostale inspekcije

Neke inspekcije mogu se očekivati samo u određenim situacijama. Tako, ako se ne baviš građevinarstvom i ne gradiš poslovni objekat, nećeš se susresti s građevinskom ili urbanističkom inspekcijom. Deviznu inspekciju možeš da očekuješ samo ako posluješ sa devizama, a budžetsku samo ako koristiš državnu pomoć, subvencije, podsticaje ili kredite.

Inspektore ostalih inspekcija upoznaće samo oni koji se bave određenim delatnostima. Takve su, na primer, turistička, veterinarska (da ne bude zabune, kontroliše sve koji imaju posla ne samo sa živim životinjama već i s proizvodima životinjskog porekla), zdravstvena, prosvetna, saobraćajna, šumarska i tako dalje.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
4.5/5
(Ukupan broj ocena:8)
This entry was posted in Inspekcije and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje