U pravu si! Online

Ugovor s kućnim pomoćnim osobljem

Svako može da angažuje kućnu pomoćnicu, bebisiterku, baštovana i drugu poslugu, ili kako se to zakonski zove „kućno pomoćno osoblje“, i da s njima potpiše ugovor o radu, na određeno ili neodređeno vreme.
Za ove radnike važi sve što i za ostale zaposlene, ali postoje i neke specifične zakonske odredbe.

Zarada

U ovom slučaju ugovorom o radu može se predvideti da se deo zarade isplaćuje u naturi — kao obezbeđivanje stanovanja i/ili ishrane (ne i na druge načine). Troškovi stanovanja i ishrane moraju se u ugovoru izraziti u novcu, dakle, mora da se napiše koliko vredi smeštaj, a koliko hrana koju dobijaš. Ostatak zarade, to jest, deo koji se daje u novcu, ne može biti niži od polovine ukupne zarade zaposlenog.

U slučaju bolovanja

Ako je zarada ugovorena u novcu i naturi, za vreme bolovanja zaposlenog poslodavac je dužan da mu naknadu zarade isplaćuje u novcu. To znači da bi poslodavac trebalo da ti da celu platu u novcu, a stvar je vašeg dogovora da li ćeš i dalje biti smešten kod njega i od njega dobijati hranu, i da li ćeš mu i koliko za to plaćati.

Ovo je regulisano na ovaj način, jer posle 30 dana bolovanja naknadu zarade više ne isplaćuje poslodavac već Republički zavod za zdravstveno osiguranje (RZZO), a on svakako ne može da ti organizuje smeštaj i ishranu, već samo da ti da novac.

Obaveza registrovanja ugovora

Ugovor o radu o obavljanju poslova kućnog pomoćnog osoblja poslodavac je dužan da dostavi u tri primerka nadležnom odeljenju u opštinskoj upravi u opštini u kojoj živi. Poslodavac to mora da uradi u roku od pet dana od dana zaključivanja ugovora.

U opštini se ovaj ugovor registruje i overava. Dva overena primerka vraćaju se poslodavcu, a on jedan od njih treba da uruči tebi. Opština mora da dostavi kopiju overenog ugovora Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje i Zavodu za zdravstveno osiguranje.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
3.6/5
(Ukupan broj ocena:6)
This entry was posted in Zasnivanje radnog odnosa and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje