U pravu si! Online

Naknada zarade

Kao što piše ovde, a i u Zakonu o radu, zarada se prima za „obavljeni rad i vreme provedeno na radu“. Samim tim, logično je da, ako iz nekog razloga ne ideš na posao, zaradu i ne dobiješ. Ipak – pod uslovom da je tvoje odsustvo opravdano – na neki novac ipak imaš pravo; taj novac zove se naknada zarade.

Zakon predviđa više situacija u kojima imaš pravo na naknadu zarade; za svaku važe određeni uslovi i određena visina naknade.

U slučaju bolesti ili povrede

Ako si bolestan ili povređen, svakako treba da odeš kod lekara – ne samo da bi dobio odgovarajuću terapiju, već i da bi se utvrdilo da li bolest ili povreda uzrokuju tvoju „privremenu sprečenost za rad“. Ako je odgovor na prethodno pitanje „da“ – OK, imaš pravo da sediš kući i lečiš se (popularno „bolovanje“), a dok se ne vratiš na posao, umesto plate imaš pravo i na naknadu zarade tokom bolovanja.

U slučaju drugih vrsta odsustva

Osim povrede i bolesti, postoje i vrste odsustva čiji povod nije tako neprijatan: to su, na primer, godišnji odmor, plaćeno odsustvo i odsustvo na dan praznika. Takođe, postoje i vrste odsustva koje ne moraju biti prijatne – kao što su vojna vežba i odazivanje na poziv državnog organa (na primer, policije ili sudstva). Bilo tebi prijatno ili ne, u svim ovim slučajevima imaš pravo na naknadu zarade, srazmerno dužini odsustva, u visini prosečne zarade koju si primao tokom prethodna tri meseca.

Zanimljivo je da, u slučaju odsustva zaposlenog radi vojne vežbe ili zbog odazivanja na poziv državnog organa, poslodavac ima pravo da traži „refundaciju“ (povraćaj) para od vojske ili drugog državnog organa koji je zaposlenog pozvao.

U slučaju prekida rada

Pravo na naknadu zarade imaš i ako u firmi, ili u tvom odeljenju, ili samo na tvom radnom mestu, iz nekog (opravdanog) razloga dođe do prekida rada, a šef te pošalje kući dok se stvari ne srede.

Ako je do prekida rada došlo bez tvoje krivice („.. i odjednom, mašina se pokvarila“ naspram „zaglavio sam šrafciger u zupčanik“), imaš pravo na naknadu zarade u visini 60 odsto prosečne zarade u Srbiji tokom tri meseca pre prekida rada. Ako je ta suma manja od minimalne zarade u zemlji, isplatiće ti minimalnu zaradu.

Ako je do prekida rada došlo zbog toga što je na poslu došlo do prekida rada zato što radni uslovi nisu bezbedni po život i zdravlje zaposlenih – imaš pravo na naknadu u visini koja se određuje opštim aktom firme i ugovorom o radu.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
4.0/5
(Ukupan broj ocena:11)
This entry was posted in Zarada and tagged , , , . Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje