U pravu si! Online

Naknada zarade tokom bolovanja

Dok si na bolovanju, imaš pravo da umesto plate primaš naknadu zarade. Ona mesečno iznosi 65 odsto tvoje redovne plate, odnosno 100 odsto ukoliko si na bolovanju zbog profesionalne bolesti, povrede na radu ili dobrovoljnog davanja organa i tkiva.

Ko isplaćuje naknadu?

Naknadu zarade za prvih 30 dana bolovanja plaća poslodavac, a od 31. dana nadalje matična filijala Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (RZZO) iz obaveznog zdravstvenog osiguranja. Međutim, ako je zaposleni privremeno sprečen da radi zbog povrede na radu ili profesionalne bolesti, poslodavac je taj koji mora da mu uplaćuje novac sve vreme bolovanja. S druge strane, preduzetnicima i verskim službenicima naknadu zarade zbog povrede na radu ili profesionalne bolesti isplaćuje matična filijala RZZO.

Visina naknade

Naknada zarade računaće se na osnovu tvoje prosečne plate (naravno, računa se samo zvanični iznos, onaj na koji su plaćeni doprinosi) tokom tri meseca pre onog u kojem je otvoreno bolovanje.

Za svaki dan koji si proveo na bolovanju dobićeš 65 odsto od svoje prosečne dnevne zarade, odnosno celu dnevnicu ako je bolovanje otvoreno zbog povrede na radu, profesionalne bolesti ili donacije organa.

Ova naknada ne može biti niža od zvanične minimalne zarade u Srbiji. To znači da, ako primaš minimalac, ne dobijaš 65 odsto od minimalca, nego ceo iznos.

S druge strane, ma koliko da ti je velika plata, ne možeš da dobiješ naknadu veću od pet prosečnih plata.

Obračun u posebnim slučajevima

 • Ako nisi dobila punu platu za tri meseca na osnovu kojih se računa prosek (na primer, ako si se zaposlila tek sredinom meseca ili si tokom ta tri meseca već bila na bolovanju), tvoja zamišljena puna mesečna zarada računaće se na osnovu visine zarade po satu za onaj period koji ti je plaćen.
 • Ukoliko u prethodna tri meseca nisi ostvarila baš nikakvu zaradu, jer si se, recimo, tek zaposlila, naknadu za bolovanje obračunaće ti na osnovu plate koju bi trebalo da primiš u mesecu u kojem ideš na bolovanje.
 • Ako si privremeno sprečena da radiš duže od 30 dana, a pre toga ti je doprinos za zdravstveno osiguranje uplaćivan manje od tri meseca neprekidno ili manje od šest meseci tokom prethodnih godinu i po dana, od RZZO dobijaćeš naknadu u visini minimalca. Tek kad ispuniš ovaj uslov, takozvani prethodni staž osiguranja, moći ćeš da primaš 65 odsto od svoje prosečne zarade.

Usklađivanje visine naknade zarade

Ukoliko si na bolovanju duže vreme, posle tri meseca naknada zarade mora da se uskladi s kretanjem zarada kod tvog poslodavca. Nadalje se usklađivanje vrši mesečno. Dakle, ako je tvoj poslodavac povećao plate, i tebi će porasti naknada; ako je smanjio zarade, i ti ćeš dobijati manje.

Naknade preduzetnicima, samostalnim umetnicima i verskim službenicima usklađuju se s prosečnom platom u Srbiji.

Kad ti prestane radni odnos

Naknadu zarade dobijaš sve dok traje sprečenost za rad, ali samo dok si u radnom odnosu, tj. za vreme za koje bi obavljao delatnost kao preduzetnik da nije nastupila privremena sprečenost za rad. Dakle, kad odeš u penziju, nema naknade za bolovanje.

Samo ako ti je radni odnos prestao u toku bolovanja zbog povrede na radu ili profesionalne bolesti, što se, na primer, može desiti ako tvoja firma padne pod stečaj, dalju isplatu naknade zarade, sve dok ti izabrani lekar ili lekarska komisija ne zaključi bolovanje, preuzeće matična filijala RZZO. U svim ostalim slučajevima nećeš imati pravo da dalje dobijaš naknadu zarade.

Ako si upućena na invalidsku komisiju

Ako te upute na invalidsku komisiju Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, naknadu zarade možeš da dobijaš još najduže 60 dana od dana kada su te uputili. U tom roku trebalo bi da izađeš pred komisiju i da ona odluči šta će biti s tobom. Komisija može da zaključi da je zaposleni sposoban ili delimično sposoban za rad (odluka o tome da li će nastaviti bolovanje ili će morati da se vrati na posao i dalje je na lekarskoj komisiji matične filijale RZZO), ili da utvrdi da je on potpuno izgubio radnu sposobnost, i u tom slučaju poslaće ga u invalidsku penziju.

Naknadu ćeš dobijati duže od ovih 60 dana samo ako ideš u invalidsku penziju, dok se ne obave formalnosti i ne počneš da dobijaš penziju, ili ukoliko lekarska komisija za tih 60 dana nije stigla da reši tvoj slučaj.

U slučaju skraćenog radnog vremena

Ukoliko lekarska komisija donese odluku da treba da se vratiš na posao, ali sa skraćenim radnim vremenom, za onaj deo punog radnog vremena koji radiš dobijaćeš platu, a za ostatak naknadu zarade.

Ko nema pravo na naknadu?

Naknadu tokom bolovanja ne dobijaju oni:

 • koji su zloupotrebili bolovanje;
 • koji primaju naknadu po nekom drugom osnovu;
 • kod kojih je bolest ili povreda izazvana akutnim pijanstvom ili upotrebom narkotika;
 • koji su na izdržavanju zatvorske kazne ili na obaveznom lečenju od alkoholizma ili narkomanije.
VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
4.6/5
(Ukupan broj ocena:50)
This entry was posted in Zarada and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje