U pravu si! Online

Minimalna zarada

Minimalna zarada predstavlja zakonski minimum koji je poslodavac dužan da isplati zaposlenom koji kod njega radi po osnovu ugovora o radu. U ovom trenutku (maj 2010), minimalna zarada u Srbiji iznosi 90 dinara po radnom satu. Minimalna plata, iliti najmanji iznos koji zaposleni u Srbiji mora dobiti od svog poslodavca za mesec dana rada u punom radnom vremenu, dobija se množenjem ovog iznosa sa brojem radnih sati u određenom mesecu. Primera radi, u januaru 2010, bilo je 168 radnih sati (21 radni dan po osam radnih sati), što znači da je „minimalac“ za januar iznosio 15.120 dinara.

Ko je određuje

Minimalnu zaradu određuje Socijalno-ekonomski savet Republike Srbije, na osnovu rezultata pregovora između radničkih sindikata i udruženja poslodavaca koji se organizuju na svakih šest meseci. Ako pregovori ne daju rezultat u roku od deset dana po njihovom otpočinjanju, odluku donosi Vlada Republike Srbije.

Kako se određuje

Pri utvrđivanju minimalne zarade, nadležni organi (tvrde da) u obzir uzimaju troškove života, kretanje prosečne zarade u zemlji, egzistencijalne i socijalne potrebe zaposlenog i njegove porodice, stopu nezaposlenosti, kretanje zaposlenosti na tržištu rada i opšti nivo ekonomske razvijenosti Republike Srbije.

Više od prethodne rečenice verovatno će te zanimati odredba kojim se eksplicitno kaže da minimalna zarada ne može biti niža od one koja je važila u prethodnom polugodišnjem periodu.

Kada se određuje

Po zakonu, minimalna zarada utvrđuje se dva puta godišnje – za periode januar – jun i jul – decembar. U praksi, državni organi nadležni za određivanje minimalne zarade ponekad sa svojim poslom okasne; tako je, na primer, iznos minimalne zarade za period od januara do juna 2010. godine određen tek 12. aprila.

Ako dođe do ovakvog kašnjenja, poslodavci obračunavaju plate koristeći iznos minimalne zarade utvrđen za prethodni period. Nakon što država donese odluku, poslodavci su dužni da isplate zaposlenima eventualnu razliku nastalu uvećanjem iznosa „minimalca“ za sve mesece na koje se odluka odnosi – naravno, pod uslovom da je uvećanja uopšte bilo.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
4.4/5
(Ukupan broj ocena:21)
This entry was posted in Zarada and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje