U pravu si! Online

Isplata, obračun i evidencija zarade

Isplata zarade

Da li će ti novac isplaćivati prvog ili petnaestog u mesecu, svakog trećeg utorka ili svakog drugog ponedeljka u mesecu – stvar je dogovora između poslodavca i zaposlenog koji se formalizuje potpisivanjem ugovora o radu u skladu sa Zakonom. Ipak, poslodavac je dužan da to svakako uradi najmanje jednom mesečno, a najkasnije do kraja tekućeg meseca za prethodni.

Osim u posebno uređenim slučajevima, zarada se isplaćuje isključivo u novcu, u dinarima, i to na tekući račun zaposlenog. Mnogi poslodavci ponudiće ti platu (ili deo plate) „na ruke“, pravdajući se da im je tako „zgodnije“. To je svakako istina, pošto na taj način izbegavaju obavezu plaćanja poreza i doprinosa, ali treba da znaš da nije zgodnije tebi: bez doprinosa ne možeš da ostvariš gomilu prava koja ti po zakonu pripadaju.

Obračun zarade

Za ljude kojima računovodstvo nije u krvi, posao obračunavanja zarade zaposlenih je u mnogo čemu nalik birokratskom paklu: tu se pominju raznorazne osnovice, doprinosi, porezi i koeficijenti, koriste se komplikovane šifre i skraćenice, digitroni kuckaju brzinom svetlosti, lete papiri sa nerazumljivim tabelama… Na kraju ovog čudnog, gotovo mističnog procesa, obično biva da zaposleni primi određenu količinu novca.

A pored novca, i u ime tanušne, ali uvek prisutne nade da bi u jednom trenutku svog postojanja mogao da razume zašto je primio baš toliko, zaposleni dobija i parče papira koje se naziva – obračun plate. Avaj, obračun sadrži iste one nerazumljive šifre, skraćenice i brojke kojima je danima odjekivalo računovodstveno odeljenje: ništa ti nije jasno, ali nema veze, bar ga imaš crno na belo – i ako postoji neki problem, naći ćeš nekoga da ti ovaj papir razjasni.

Izdavanje obračuna plate jeste obaveza poslodavca, koju je dužan da ispuni čak i za mesec za koji, iz nekog razloga, nije isplatio zarade; u takvom slučaju, poslodavac je obavezan i da navede razloge iz kojih nije izvršena isplata. Pravo na obračun imaš i u slučaju da, umesto zarade, primaš naknadu zarade – u slučaju bolovanja ili nekim drugim situacijama.

Dostavljanje obračuna obavlja se najkasnije do kraja meseca, za prethodni mesec, dok je za propuštnje ove obaveze za poslodavca predviđena kazna od 600.000 do milion dinara.

Evidencija zarade

Evidencija zarade jeste veoma važan službeni dokument – neka vrsta „dnevnika plata“, u koji poslodavac upisuje sve podatke od značaja za zarade zaposlenih. Ako nastane neki problem u vezi sa platama, inspekcija će prvo tražiti da pogleda evidenciju; zato poslodavci u nju uredno upisuju podatke o ukupnoj zaradi svakog zaposlenog, zatim o zaradi po odbitku poreza i doprinosima, kao i o visini poreza i doprinosa koji su za zaposlenog plaćeni.

Evidencija ne sme da sadrži nepopunjena mesta, niti se iz nje nešto sme brisati ili u nju naknadno upisivati. U ime firme, potpisuje je direktor/preduzetnik, odnosno zaposleni koga oni ovlaste da to uradi. U ime radnika na koga se podaci odnose, potpisuje je baš taj radnik, i niko drugi.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
3.9/5
(Ukupan broj ocena:20)
This entry was posted in Zarada and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje