U pravu si! Online

Ugovor o stručnom osposobljavanju i usavršavanju

Ugovor o stručnom osposobljavanju i usavršavanju zaključuju poslodavac i osoba kojoj je posao potreban ne radi zarade, već radi obavljanja pripravničkog staža za polaganje zakonom propisanih stručnih ispita ili radi sticanja posebnih znanja i veština.

Ovaj ugovor često se naziva „volonterski ugovor“, jer je ovde, kao i kod klasičnog volontiranja, reč o radu za koji se ne dobija plata. Kod volontiranja, međutim, nema obaveznog sticanja novih znanja niti obavljanja pripravničkog staža, pa je ta vrsta rada regulisana posebnim propisima.

Reč je, dakle, o radu van radnog odnosa čije je trajanje najčešće određeno samim ugovorom, a obično je to do isteka pripravničkog staža ili do završetka obuke zbog koje je ugovor zaključen. Ovaj ugovor treba da zaključiš u pisanom obliku pre stupanja na rad.

Kada se zaključuje ovaj ugovor?

Ugovor o stručnom osposobljavanju i usavršavanju možeš da zaključiš:

 • ako je za zanimanje za koje si se školovao propisima predviđeno da moraš prethodno da radiš određeno vreme pod nadzorom nekog iskusnijeg i posle toga položiš poseban ispit da bi mogao samostalno da radiš (to se zove pripravnički staž, a moguće ga je završiti i iz radnog odnosa — reč je, na primer, o advokatskim pripravnicima i lekarima stažistima);
 • da bi ispunio staž neophodan za polaganje ispita za sticanje zvanja specijaliste (najčešće je i ovde reč o lekarima, ali važi i za neka druga zanimanja, na primer, za psihologe-psihoterapeute);
 • da bi se stručno usavršio i stekao posebna znanja i sposobnosti za rad u svojoj struci.

Prava po ovom ugovoru

Iako ćeš imati gotovo iste dužnosti kao drugi radnici u dotičnom preduzeću, ustanovi ili advokatskoj kancelariji, potpisivanjem ugovora o stručnom osposobljavanju i usavršavanju ne zasnivaš radni odnos i nemaš prava koja inače imaju zaposleni.

Poslodavac može, a ne mora, da ti obezbedi novčanu naknadu za vreme stručnog osposobljavanja i usavršavanja. Ovde nije reč o redovnoj zaradi, plati, i ne važe pravila koja inače važe za isplatu zarade. Stvar je dogovora između tebe i poslodavca da li ćeš i koliko novca primati, i to mora biti napisano u ugovoru. Ako ste ugovorili nekakvu naknadu, a poslodavac je ne isplaćuje, možeš da ga tužiš.

Sadržaj ugovora

Ovaj ugovor trebalo bi da sadrži: podatke o poslodavcu i angažovanoj osobi, osnov za prijem na rad (radi obavljanja pripravničkog staža i polaganja stručnog ispita, radi stručnog usavršavanja i sticanja posebnih znanja ili radi specijalizacije), datum stupanja na posao i prestanka rada, prava i obaveze primljenog na rad (visina novčane naknade ako je ugovorena, dužnost da se pridržava radne discipline i naloga neposrednog rukovodioca i slično).

Raskidanje ugovora

Mada je ugovorom obično određeno koliko će on trajati, i ti i poslodavac možete da ga otkažete kad god hoćete. Zbog toga se u ugovoru najčešće navodi otkazni rok.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
4.7/5
(Ukupan broj ocena:17)
This entry was posted in Rad van radnog odnosa and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje