U pravu si! Online

Omladinske i studentske zadruge

Ako imaš između 15 i 30 godina, a učenik si, student ili si nezaposlen, možeš da radiš preko omladinske, odnosno studentske zadruge, na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima. Na ovaj način možeš da radiš na sezonskim, povremenim i privremenim poslovima, da zamenjuješ odsutnog radnika ili pomogneš zbog povećanog obima posla.

Učlanjenje u zadrugu

Da bi se učlanio u zadrugu, moraš da imaš otvoren račun ili štednu knjižicu u nekoj od banaka, zatim da popuniš i potpišeš pristupnicu zadruge i da platiš godišnju članarinu.

Prilikom učlanjenja daješ na uvid ličnu kartu i:

 • ako si učenik — đačku knjižicu, svedočanstvo ili potvrdu škole;
 • ako si student — indeks ili potvrdu fakulteta o redovnom studiranju;
 • ako si nezaposlen (odnosno nisi u radnom odnosu), treba da doneseš radnu knjižicu.

Svake godine moraš da obnavljaš svoje članstvo i da podnosiš dokaze da i dalje ispunjavaš uslove. Po propisima o zadrugama, ne bi smeo istovremeno da budeš član dveju zadruga.

Obrati pažnju!

Kako bi izbegao „fantomske“ omladinske zadruge i eventualne podvale, proveri da li je zadruga u koju nameravaš da se učlaniš upisana u registar Agencije za privredne registre.

Plata

Poslodavac će uplatiti tvoju platu zadruzi, a ona će je preneti na tvoj račun. Cena rada preko zadruge ugovara se kao dnevnica za kratkotrajne poslove, dok se za one koji traju najmanje jedan mesec, plaća po radnom času.

Zdravstveno i penzijsko osiguranje

Novac za doprinose za penzijsko i zdravstveno osiguranje poslodavac daje zadruzi, a ona te doprinose uplaćuje na tvoje ime fondovima penzijskog i zdravstvenog osiguranja.

Uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje možeš da proveriš na sajtu Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje. Da bi proverio da li ti je uplaćen doprinos za penziju, moraš da odeš lično u filijalu Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Obaveze zadrugara

Kao član zadruge ne moraš da pristaneš na svaki posao koji ti ona ponudi, ali ako stalno odbijaš poslove, rizikuješ da te zadruga izbaci iz članstva.

Ukoliko prihvatiš posao, obavljaj ga savesno, jer će te zadruga isključiti iz članstva ako si neodgovoran ili praviš probleme.

Rešavanje sporova

Ako smatraš da su zadruga ili poslodavac povredili neko tvoje pravo, pokušaj prvo da rešiš problem dogovorom unutar matične zadruge. Ukoliko to nije moguće, a tvoja zadruga je članica Studentsko-omladinskog zadružnog saveza Srbije, možeš da probaš da rešiš problem putem njihove arbitraže.

U svakom slučaju možeš da pokreneš spor pred osnovnim sudom nadležnim za opštinu u kojoj se nalazi sporna zadruga.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
4.7/5
(Ukupan broj ocena:20)
This entry was posted in Rad van radnog odnosa and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje