U pravu si! Online

Zašto je rad na crno loš po tebe?

Ako radiš kod štedljivog poslodavca

U suštini, glavni razlog iz kojeg poslodavci odlučuju da ne prijave radnika jeste ušteda koju ostvaruju neuplaćivanjem poreza i doprinosa za socijalno i zdravstveno osiguranje. Iz tvoje pozicije – dok si mlad i zdrav, izrazi kao što su „zdravstvena knjižica“, „staž“ i „penzija“ možda ti ne izgledaju naročito važno; ipak, to što te je poslodavac ostavio bez socijalnog i zdravstvenog osiguranja, na koje po zakonu imaš pravo, znači da ćeš do zdravstvene knjižice morati da dođeš na neki drugi način, ali i da ćeš kasnije, kad jednom nađeš legalan posao, morati da radiš koju godinu duže da bi ostvario uslov za odlazak u penziju. Vodi računa – uslov za starosnu penziju je barem 15 godina upisanog radnog staža.

Ako radiš kod zaboravnog poslodavca

Pismeni ugovor, između ostalog, služi i tome da se dogovoreni uslovi rada lepo zapišu, a potom da ih ugovorne strane svojim potpisima prihvate. Ako nemaš pismeni ugovor, sva je prilika da se posao odvija pod uslovima koji su prihvaćeni „na reč“, po sećanju učesnika dogovora – a sećanja o istom događaju, kao što znamo, umeju da budu veoma različita. Nepotrebno je reći da će u slučaju bilo kakvog nesporazuma u pogledu dogovorenih uslova rada („jesmo li rekli 350 ili 400?“) prevagnuti gazdino viđenje situacije – i tu zaista nećeš moći da promeniš bogzna šta.

Ako radiš kod zlog poslodavca

Teorijski, čak i kad radiš bez ugovora pravni sistem ti pruža određeni stepen zaštite. Kako kaže Zakon o radu, ako poslodavac sa zaposlenim ne zaključi ugovor o radu u pismenom obliku (i to pre stupanja zaposlenog na rad!), smatra se da je zaposleni zasnovao radni odnos na neodređeno vreme danom stupanja na rad. To bi trebalo da znači da i radnici na crno imaju sva prava kao i legalno zaposleni radnici – pravo na ograničeno radno vreme, pravo na minimalnu zaradu, pravo na godišnji odmor, bolovanje, razne naknade…  U praksi, ostvarićeš svoja prava samo u meri u kojoj gazda misli da je to u redu: ako je „dobar čo’ek“ plaćaće ti prekovremeni rad, puštaće te na plaćeni godišnji odmor i slično. Ako je reč o pokvarenom eksploatatoru, kad radiš na crno – crno ti se piše. Jedina tvoja šansa da ostvariš prava koja ti po zakonu pripadaju jeste da pozoveš inspekciju ili da poslodavca tužiš sudu, ali će u oba slučaja biti potrebno da dokažeš da si ti kod njega zaista zaposlen. A to je generalno znatno lakše uraditi sa ugovorom, nego bez njega.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
4.7/5
(Ukupan broj ocena:8)
This entry was posted in Rad na crno and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje