U pravu si! Online

Šta da radiš ako radiš na crno?

Zavisi od toga šta hoćeš da uradiš. Naša uvodna pretpostavka je da zaposleni koji radi na crno može pred sobom da ima tri legitimna cilja:

1) Da se zaposli „na belo“ – odnosno, da konačno potpiše odgovarajući ugovor i da ga poslodavac prijavi fondovima zdravstvenog i socijalnog osiguranja. Ako razmatramo samo zakonski prihvatljive opcije, ovaj cilj se najlakše ostvaruje prijavom poslodavca inspekciji rada; ako inspektor utvrdi da zaista radiš na crno – a za to je najčešće potrebno da te zatekne na radnom mestu – narediće poslodavcu da te zaposli u određenom roku. Ako ovaj to ne uradi, možeš ponovo da zoveš inspekciju, a možeš i da tužiš poslodavca sudu. U drugom slučaju nalazi i rešenja inspekcije zgodno će poslužiti kao sudski dokazi.

2) Da napakosti zlom gazdi koji neće da ga prijavi. Ovaj cilj takođe se može ostvariti prijavom poslodavca inspekciji rada, bilo zbog rada na crno, bilo zbog nekog drugog zakonskog prestupa koji je ovaj počinio (na primer, neobezbeđenje adekvatne zaštite na radu). Poslodavac može biti kažnjen novčano – za neki od brojnih prekršaja koje zakon predviđa, ali i zatvorom – za neko od krivičnih dela koja postoje u ovoj oblasti.

3) Da retroaktivno ostvari neka prava koja su mu bila uskraćena zbog toga što je radio na crno – na primer, da natera poslodavca da mu isplati zaostala primanja ili naknade za prekovremeni rad. Bilo da pokušaš da ga ostvariš preko inspekcije rada ili kroz parnični sudski postupak, ovaj cilj je najteže ostvariti: bez postojanja odgovarajućih papira i/ili voljnih svedoka, veoma ćeš teško dokazati da si, na primer, pre pola godine radila 100 sati prekovremeno, te da ti gazda za svaki sat duguje, na primer, 300 dinara. Takođe, imaj na umu da sva novčana dugovanja koja bi poslodavac mogao imati prema tebi zastarevaju u roku od tri godine. Nakon isteka tog roka, ne možeš da uradiš ama baš ništa.

Da se vratimo na cilj prvi – dakle, ako ti je dojadilo da radiš na crno, možeš da probaš da rešiš svoj problem tako što ćeš slučaj prijaviti inspekciji, ali i tako što ćeš pokrenuti parnični postupak pred sudom. Ako nas pitaš za savet, verovatno je najpametnije da prvo pozoveš inspekciju (procedura traje znatno kraće od sudskog postupka), pa da, ako ti njihova intervencija ne pomogne, pređeš na rešenje B.

Rad na crno možeš da prijaviš inspekciji u bilo kom trenutku. Ipak, ako im se obratiš tek kada prestaneš da radiš kod poslodavca na kog se žališ, mogućnost dokazivanja da si kod njega uopšte radila biće praktično ravna nuli.

Sudu, međutim, možeš da se obratiš u roku od 90 dana od kada si „saznala za povredu prava”, odnosno od kada si shvatila da radiš na crno.

Trik zlog gazde

Ako inspekcija utvrdi da radiš na crno, dužna je da napiše tvom poslodavcu prekršajnu prijavu. Mnogi poslodavci pokušaće da izvrdaju ovoj neprijatnosti primenom jednostavnog trika. Naime, po prijemu novog radnika poslodavac ima zakonski rok od osam dana da ga prijavi fondovima socijalnog (PIO) i zdravstvenog (RZZO) osiguranja. Zahvaljujući toj rupici u zakonu – kada inspektor zatekne neprijavljenog radnika, gazda obično kaže da ga je zaposlio koliko juče, da ugovor naravno postoji, ali je trenutno kod advokata, te da je svakako nameravao da prijavi zaposlenog, ali, eto, još nije stigao. Pošto inspekcija ode, gazda na brzinu sklepa ugovor koji nosi datum stariji od datuma posete inspekcije, pruži ga zaposlenom na potpis i potom ekspresno prijavi zaposlenog u PIO fondu i u Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje. Dokumenti sada postoje, i ni inspekcija niti sud ne mogu da ga kazne zbog neprijavljivanja zaposlenog.

Sreća u nesreći je to što na ovaj način zaposleni ipak uspeva da izboksuje ugovor o radu i zdravstveno i socijalno osiguranje.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
4.6/5
(Ukupan broj ocena:27)
This entry was posted in Rad na crno and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje