U pravu si! Online

Šta je rad na crno?

Dve okolnosti, koje obično stižu u paketu, određuju neki rad kao „rad na crno“:

1) Rad bez ugovora. Kad god obavljaš neki posao za nekoga, a taj neko nije tvoja mama koja te je zamolila da joj zalivaš cveće dok je u vikendici, moraš s njim da sklopiš odgovarajući ugovor u kojem su navedeni svi bitni detalji vašeg radnog odnosa. U zavisnosti od vrste posla, to može biti ugovor o radu, ugovor o delu, ugovor o privremenim i povremenim poslovima, ugovor o stručnom osposobljavanju… Kada radiš preko omladinske zadruge, ugovor potpisuješ s njima – prilikom učlanjenja – a ne sa poslodavcem, ali, u svakom slučaju, ugovor mora da postoji. Ako ne postoji, ti radiš na crno.

Ako ste se dogovorili da radiš od kuće, ili kao kućno pomoćno osoblje, ugovor mora da se overi u opštini. Ako poslodavac to ne učini, i to je rad na crno.

2) Rad bez prijave radnika na socijalno i zdravstveno osiguranje. U mnogim situacijama poslodavac će potpisati ugovor sa zaposlenim, ali će „zaboraviti“ da ga prijavi državnim fondovima za socijalno i zdravstveno osiguranje, čime radnika lišava značajnih beneficija, a sebe lišava značajnih novčanih obaveza. To je takođe rad na crno.

Inače, radom na crno ne smatra se slučaj u kojem je radnik prijavljen a poslodavac mu ipak ne uplaćuje doprinose za osiguranje, ili to čini neredovno (mada to svakako jeste zakonski prekršaj).  Čisto da znaš i to – postoje vrste ugovora u kojima uplata doprinosa pada na teret zaposlenog.

„Srednje rešenje“

U dilemi „prijaviti ili ne“, mnogi poslodavci nalaze „srednje rešenje“, koje se ogleda u tome da prijave radnika na niži iznos plate od one koju on faktički prima: na primer, dogovorite se da ti plata bude 40.000 dinara, ali da ti u ugovoru piše (i na bankovni račun stiže) 20.000 dinara, a da ti se ostatak isplaćuje na crno – u kešu. Na ovaj način poslodavci štede na porezima i doprinosima koje bi trebalo da plate državi, jer se oni obračunavaju u procentu od „zvanične” plate radnika.

Pošto, dakle, ugovor postoji, a i prijavljena si na osiguranje, u pitanju nije rad na crno – već nešto što ti može izgledati kao primamljiv dogovor: na kraju meseca ti si dobila svojih 40.000 dinara, imaš zdravstveno osiguranje i teče ti staž. Ipak, ovakav aranžman ima i loših strana: prvo, poslodavac nije ugovorno obavezan da ti isplati deo u kešu, pa ti jednog dana prosto može reći – „nemam“ ili „ne dam“, a ti nećeš moći da uradiš baš ništa, osim da uvređeno zalupiš vratima. Drugo, uskraćena si za deo doprinosa za penziono osiguranje, što znači da će ti penzija biti manja, jednom kad doguraš do nje. Treće – ako budeš želela da uzmeš kredit, banka će ti pozajmiti tek onoliko novca koliko možeš da pokriješ iz dela plate koji dobijaš preko računa.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
4.5/5
(Ukupan broj ocena:18)
This entry was posted in Rad na crno and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje