U pravu si! Online

Bolovanje

Kad si bolesna, ako se povrediš ili je potrebno da neguješ bolesnog člana uže porodice, imaš pravo da ne ideš na posao i da za to vreme umesto plate dobijaš posebnu novčanu naknadu, takozvanu naknadu zarade. Ova vrsta odsustva zvanično se naziva „privremena sprečenost za rad“, a u narodu je poznata kao bolovanje. Da bi ostvarila ovo pravo, potrebno je da tvoj lekar ili nadležna lekarska komisija potvrdi da nisi u stanju da radiš.

Ako bolovanje ne otvoriš po proceduri koja je za to propisana, ne možeš da očekuješ ni naknadu zarade, a možeš i da dobiješ otkaz, jer će se smatrati da si neopravdano odsustvovala s posla.

Razlozi za bolovanje

Imaš pravo da otvoriš bolovanje iz jedog od sledećih razloga:

 • bolest ili povreda van rada;
 • profesionalna bolest ili povreda na radu;
 • bolest ili komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće;
 • mera obavezne izolacije kao kliconoše ili pojava zaraznih bolesti u tvojoj okolini;
 • nega bolesnog člana uže porodice;
 • dobrovoljno davanje organa i tkiva, izuzev dobrovoljnog davanja krvi za koje se dobijaju samo slobodni dani;
 • određena si za pratioca bolesne osobe koja je upućena na lečenje ili pregled u drugo mesto ili u bolnicu.

U svim ovim slučajevima, osim za negu člana porodice, bolovanje će trajati onoliko koliko traje sprečenost za rad. Kad je reč o bolesti člana porodice, zavisno od njegovog uzrasta i težine bolesti, tačno je propisano koliko najduže možeš da odsustvuješ s posla.

Otvaranje bolovanja

Da bi započela ili, kako se to obično kaže, „otvorila“ bolovanje, moraš da se javiš svom izabranom lekaru. Kad ustanovi da postoje razlozi za bolovanje, on u poseban obrazac — potvrdu o sprečenosti za rad, upisuje datum početka i očekivanog završetka privremene sprečenosti za rad.

Lekar u potvrdu može da unese datum za najviše tri dana unazad od dana kad si mu se javila. Dakle, može da ti opravda najviše tri dana odsustva s posla pre nego što si došla na pregled, ali to ne mora da učini. Samo lekarska komisija može da ti da potvrdu o bolovanju za period duži od tri dana pre javljanja izabranom lekaru, i to samo ako si iz opravdanih razloga bila sprečena da mu se javiš (ležala si u bolnici ili si se povredila tokom boravka u inostranstvu, na primer).

Potvrdu o sprečenosti za rad moraš da odneseš poslodavcu u roku od tri dana od kada si je dobila. To može da uradi i neko od članova tvoje uže porodice ili osoba s kojom živiš, ako zbog bolesti to nisi u stanju da uradiš sama. Ukoliko živiš sama, potvrdu možeš da predaš u roku od tri dana od prestanka razloga zbog kojih to nisi mogla ranije.

Bolovanje duže od 30 dana

Tvoj izabrani lekar može da ti odobri do 30 dana bolovanja neprekidno, odnosno 30 dana s prekidima u periodu od 45 dana od kada si otvorila bolovanje. Ako sprečenost za rad potraje duže, 31. dana moraš da se javiš lekarskoj komisiji matične filijale Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (RZZO), koja treba da odluči da li ćeš i dalje moći da odsustvuješ s posla.

Lekarksa komisija dužinu bolovanja određuje shodno pravilniku kojim je za svaku dijagnozu predviđeno koliko se bolovanje najviše može prepisati. Za neke dijagnoze bolovanje se određuje brojem dana, a za neke se vezuje za određeni događaj (npr. “do završetka onkološke terapije”).

Ocena radne sposobnosti pred invalidskom komisijom

U slučaju dužeg bolovanja zbog bolesti ili povrede (najkasnije posle šest meseci neprekidnog bolovanja, odnosno, ako si u poslednjih 18 meseci bila sprečena za rad ukupno 12 meseci) izabrani lekar ili lekarska komisija mora da uputi osiguranika s potrebnom medicinskom dokumentacijom na invalidsku komisiju radi utvrđivanja gubitka radne sposobnosti.

Lekar ili lekarska komisija ima obavezu da te pošalje pred invalidsku komisiju, bez obzira na trajanje i uzrok bolovanja, ako oceni da tvoje zdravstveno stanje ukazuje na gubitak radne sposobnosti, odnosno da se ne očekuje poboljšanje tvog zdravstvenog stanja.

Zloupotreba bolovanja

Naravno, poslodavac nije dužan da te drži na radnom mestu ako zloupotrebljavaš bolovanje. On može da ti da otkaz ako:

 • si namerno izazvala nesposobnost za rad ili sprečavala ozdravljenje (tu se, između ostalog, računa i kada ne postupaš po uputstvu za lečenje ili se bez opravdanog razloga uopšte ne podvrgneš lečenju);
 • bez dozvole lekarske komisije otputuješ iz mesta u kojem živiš;
 • tokom bolovanja radiš neki drugi posao kojim ostvaruješ prihode;
 • na drugi način zloupotrebiš pravo na bolovanje (na primer, ubediš lekara da ti ga otvori i kada za to nema opravdanog razloga, a posle se to otkrije).

Kad god posumnja da je izigran, poslodavac može da traži da se sumnjivom radniku ponovo utvrdi zdravstvena sposobnost. Ako sumnja u ocenu izabranog lekara, tražiće mišljenje prvostepene lekarske komisije, a ako sumnja u nju, obratiće se drugostepenoj.

U slučaju zloupotrebe bolovanja nemaš pravo na naknadu zarade, a ako si je već dobila, poslodavac ili RZZO, zavisi od toga ko ti je isplatio naknadu, može da traži da mu vratiš novac.

Bolovanje zbog akutnog pijanstva ili upotrebe droga

Poseban je slučaj ako je tvoja nesposobnost za rad, dakle, bolest ili povreda, izazvana akutnim pijanstvom ili upotrebom droga. Ako se, na primer, u subotu napiješ na svadbi i dobiješ trovanje alkoholom, pa zbog toga moraš da ležiš u bolnici, lekar će ti otvoriti bolovanje i nećeš morati da ideš na posao dok ne ozdraviš, ali nećeš primati naknadu zarade ako boluješ zbog bekrijanja. Tvoj poslodavac neće moći da te otpusti zbog bolovanja i za vreme bolovanja, ali je moguće da posle dobiješ otkaz zbog povrede radne obaveze ako je zbog tvog odsustva posao trpeo.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
4.6/5
(Ukupan broj ocena:70)
This entry was posted in Odsustva and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje