U pravu si! Online

Roditeljsko pravo

Roditeljsko pravo je nešto poput „krovnog pojma“ kojim se definiše opšta zakonska odgovornost roditelja za dobrobit deteta, i pod kojim se nalazi niz konkretnih prava i obaveza koja u tom odnosu postoje.

Roditeljsko pravo proističe iz same činjenice da je neko roditelj; počinje danom rođenja deteta, a prestaje kada dete napuni 18 godina, ili ranije – ako dete stupi u brak ili dobije sopstveno dete, a pritom ima najmanje 16 godina i sud proceni da je dostiglo telesnu i duševnu zrelost potrebnu za samostalno staranje o sopstvenoj ličnosti, pravima i interesima.

Pod određenim okolnostima, roditeljsko pravo može da se produži i nakon punoletstva deteta – na primer, u slučaju da ono, usled zaostalog duševnog razvoja, nije sposobno da se stara o sebi.

Druge okolnosti koje dovode do prestanka roditeljskog prava jesu sudsko lišenje roditeljskog prava, usvajanje deteta i smrt roditelja ili deteta.

Roditeljsko pravo ne može imati niko drugi osim majke i oca zajedno, odnosno samo majke ili samo oca u slučajevima kada je drugi roditelj mrtav, kada je nepoznat ili kada je lišen roditeljskog prava.

Sporazum o vršenju roditeljskog prava

Kada žive zajedno, roditelji vrše prava i obaveze koja imaju prema zajedničkoj deci bez ikakvih formalnosti – direktno na osnovu zakona. Ali ako zažele da vode odvojen život, a da pritom oboje ostanu u potpunosti „nadležni” za svoje dete, mogu da zaključe sporazum o zajedničkom vršenju roditeljskog prava, kojim se, praktično, izbegava svaka buduća neprijatna situacija u kojoj bi sud morao da odlučuje kome pripada dete.

Sličnu svrhu ima i sporazum o samostalnom vršenju roditeljskog prava kojim se dete poverava jednom od roditelja, s tim što se dodatno mora predvideti i iznos izdržavanja kao i način viđanja deteta sa „drugim” roditeljem.

Ove sporazume mogu zaključiti bilo vanbračni partneri koji su prestali da žive zajedno, bilo supružnici koji nameravaju da se sporazumno razvedu, bilo bračni partneri koji su se upustili u razvod po tužbi – ako sud uspe da ih ubedi da se nagode.

Sporazum će u svakom slučaju važiti samo ako sud proceni da je u najboljem interesu deteta.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
4.1/5
(Ukupan broj ocena:8)
This entry was posted in Roditelji i deca and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje