U pravu si! Online

Ime i prezime deteta

U početku, većina se odaziva i na „buci-buci“, ali, pre ili kasnije, bebi će svakako zatrebati i ime. Zakonski rok za upisivanje imena u matičnu knjigu rođenih jeste 30 dana od dana rođenja, a nakon toga, upis je moguć samo na osnovu rešenja organa starateljstva. Ako roditelji ne ispune ovu obavezu na vreme, mogu biti kažnjeni novčano – kaznom do 50.000 dinara.

Procedura

Postupak upisivanja ličnog imena deteta u matičnu knjigu rođenih odvija se pri nadležnom organu opštinske uprave, ili, popularno rečeno, kod matičara.

Izbor imena

Po pravilu, ime zajednički određuju roditelji deteta, ili samo jedan roditelj – kada je drugi mrtav, lišen roditeljskog prava ili nepoznat.

Roditelji ne mogu odabrati pogrdno ime, ime kojim se vređa moral, odnosno ime „koje je u suprotnosti sa običajima i shvatanjima sredine“. U praksi, ova pomalo maglovita odredba svodi se na zabranu biranja uvredljivih imena (na primer, „Budala“) ili imena koja iz drugih razloga ne predstavljaju baš srećno rešenje ( „Isus“, „Predsednik Republike“, „Koka-kola“, „Atlantski okean“…). Ako roditelji ipak probaju da proguraju neku takvu ideju, ime će umesto njih odrediti organ starateljstva. Isto se događa i u drugim izuzetnim slučajevima – recimo, ako su roditelji nepoznati, ako su probili zakonski rok za davanje imena detetu ili ako prosto ne mogu da se dogovore oko imena.

Dužina imena

Ime može sadržati i više od jedne reči. Ipak, ako ime, zajedno sa prezimenom, sadrži više od tri reči, roditelji su dužni da odrede „skraćenu verziju“ i da je saopšte matičaru, koji je upisati u matičnu knjigu rođenih. Ova verzija postaje zvanična: srećni vlasnik dužan je da je koristi u obliku u svim vrstama „pravnog saobraćaja“.

Ako roditelji tako žele, lično ime deteta upisaće se u matičnu knjigu rođenih i na maternjem jeziku i pismu jednog ili oba roditelja.

Prezime

Ako roditelji imaju zajedničko prezime, stvar je jasna: dobiće ga i dete. U situaciji B, dete može da dobije prezime jednog, ili prezime drugog roditelja – ili oba. Stvar dogovora. Još nešto: ako roditelji imaju više zajedničke dece, ne mogu im dati različita prezimena.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
4.7/5
(Ukupan broj ocena:9)
This entry was posted in Roditelji i deca and tagged , , , . Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje