U pravu si! Online

Šta je razvod?

Razvod je jedini način prestanka braka koji je sklopljen u skladu sa zakonom – ako izuzmemo smrt supružnika i poništenje braka.

Pravo na razvod

Kao i venčanje, razvod je stvar slobodne volje građana. U praksi, to ipak ne znači da je dovoljno da svom supružniku tri puta ponoviš „razvodim se od tebe“ i da stvar bude rešena: moraćeš to da obaviš pred sudom, u precizno određenoj zakonskoj proceduri.

Posledice razvoda

Najvažnija posledica po supružnike jeste činjenica da među njima prestaju da važe sva prava i obaveze koja su uspostavljena njihovim venčanjem. Ovde, ipak, imamo dva moguća izuzetka:

 1. Imovina. Ako supružnici prilikom razvoda ne mogu da se dogovore oko podele zajedničke imovine, ili bi rešavanje tog pitanja predugo trajalo i tako odložilo rešavanje drugih pitanja koja treba urediti, ovo pitanje biće rešeno nakon razvoda, u odvojenom sudskom postupku. Dakle, do trenutka završetka tog postupka, trajaće i njihova uzajamna prava i obaveze u vezi sa zajedničkom imovinom.
 2. Izdržavanje. Pod određenim uslovima, jedan bivši supružnik može zadržati obavezu da i nakon razvoda izdržava drugog.

Naravno, posledica razvoda jeste i novostečena mogućnost supružnika da stupe u brak s nekim drugim.

Posledice po zajedničku decu ogledaju se u sudskoj odluci koja pokriva nekoliko aspekata ove situacije:

 • sa kojim roditeljem će dete živeti u budućnosti;
 • na koji način i u kojoj meri će detetu biti omogućen kontakt sa drugim roditeljem;
 • na koji način i sa kojim iznosom će taj drugi roditelj izdržavati zajedničko dete.

U slučaju nasilja u porodici i zloupotrebe dece

Ako sud tokom postupka utvrdi da neko od supružnika pribegava nasilju – odnosno, da do razvoda dolazi upravo zbog nasilja u porodici – nasilniku može biti izrečena neka od privremenih mera za zaštitu žrtava nasilja u porodici (recimo, zabrana prilaska žrtvi, bilo da je reč o drugom supružniku ili o detetu, ili mera izdvajanja deteta iz porodice), a može biti i pokrenut krivični postupak.

Sud je obavezan da reaguje na isti način i u slučajevima zanemarivanja ili zloupotrebe dece.

Postupak razvoda

Razvod se sprovodi pred sudom opšte nadležnosti, po pravilima parničnog postupka. Sud u postupku utvrđuje „činjenično stanje“ i donosi odluku o razvodu, poštujući princip pravičnosti. Koliko će to sve da traje, zavisi od stepena saglasnosti supružnika oko pitanja koja razvodom moraju biti rešena: što je stepen viši, to će postupak biti brži. Tako i zakon tretira ovu materiju, te predviđa dva načina na koja se razvod može sprovesti.

Sporazumni razvod može biti okončan već prilikom prvog dolaska supružnika pred sudiju (na prvom ročištu). Za ovakav razvod potrebno je:

 • da supružnici postignu saglasnost oko SVIH pitanja iz braka – pre svega oko same želje da se razvedu, a zatim i u pogledu starateljstva nad decom, alimentacije (izdržavanja) i podele zajedničke imovine;
 • da sud proceni da je deo sporazuma koji se tiče deteta zaista u njegovom najboljem interesu.

Ako jedan od ova dva uslova nije ispunjen – razvod na ovaj način sud neće prihvatiti.

Razvod po tužbi predviđen je za supružnike koji se ne slažu bilo oko toga da li do razvoda uopšte treba da dođe, bilo oko podele imovine, starateljstva nad decom ili alimentacije.

Pre nego što odlučivanje o ovim pitanjima na sebe preuzme sud, supružnicima se pruža „poslednja šansa“ da se, što se kaže, lepo dogovore: u okviru postupka razvoda po tužbi predviđen je poseban „mini-postupak“ mirenja i nagodbe, u kom država posreduje između supružnika sa ciljem da se oni pomire, ili barem da se nagode oko ključnih pitanja u vezi sa razvodom.

Ako mirenje ili nagodba ne uspe, sudski postupak može da potraje; razvod braka sa decom (što je, iz sudske perspektive, komplikovanija situacija od braka bez dece) u Srbiji obično traje oko dve godine. Proces podele imovine može da traje i mnogo duže od toga.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
4.4/5
(Ukupan broj ocena:11)
This entry was posted in Razvod and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje