U pravu si! Online

Uslovi za ostvarenje prava na izdržavanje

Da bi nekome bilo priznato pravo na izdržavanje, potrebno je:

 • da nema dovoljno sredstava da zadovolji svoje egzistencijalne potrebe;
 • da je nesposoban za rad;
 • da nametanje ove obaveze ne predstavlja „očiglednu nepravdu” za davaoca izdržavanja.

Kada je reč o pravu na izdržavanje supružnika i vanbračnih partnera, alimentaciju može dobiti i supružnik sposoban za rad, ako je, iz opravdanih razloga, nezaposlen.

Ova pravila ne važe za maloletne osobe, koje imaju pravo na izdržavanje od strane druge osobe (najčešće roditelja) samom činjenicom da su maloletne. I punoletna deca mlađa od 26 godina, ako su na redovnom školovanju, imaju pravo da ih roditelji izdržavaju iako su sposobna za rad.

Šta znači – nemam para?

Da bi se utvrdilo da li neka osoba zaista nema od čega da živi, najpre treba utvrditi njene redovne prihode, kao što su zarada, naknada zarade, honorar, penzija, prihodi od rada na crno (ako ih je moguće dokazati). Tu spadaju i prihodi od imovine – na primer, novac koji se dobija izdavanjem stana ili kuće.

Ako prihoda nema dovoljno, to i dalje ne znači da osoba nije u stanju da se izdržava; možda, osim stana u kojem živi, ima neku imovinu od koje ne ubira prihod, a koja može da se proda ili da na izdavanje.

S druge strane, samo postojanje imovine ne znači da je problem izdržavanja rešen, naročito ako se prodajom ostvaruje samo kratkoročno rešenje, ili ako se prodajom imovine dodatno urušavaju egzistencijalni uslovi osobe koja traži izdržavanje.

Šta znači – ne mogu da radim?

To što neko nema prihode ne mora da podrazumeva da on nije u stanju da ih pribavi; zato sud, odlučujući o tome da li je nekom potrebno izdržavanje ili ne, utvrđuje i njegovu sposobnost za rad: ako je nemaš, nemaš ni mogućnost da se izdržavaš od rada, što znači da imaš pravo da te izdržava neko drugi. U tom smislu, nesposobnom za rad smatra se osoba koja nije u mogućnosti da radi zbog bolesti, invaliditeta ili starosti.

Nesposobnost može biti privremena i trajna, kao što može biti delimična i potpuna; trajanje i visina izdržavanja određuju se u skladu sa težinom konkretnog slučaja. Ako je nesposobnost za rad već utvrđena, na primer u Republičkom zavodu za penzijsko osiguranje, sud će to tretirati kao gotovu činjenicu. Ako nesposobnost tek treba proceniti, sud će proučiti medicinsku dokumentaciju koju su podnele stranke u postupku, a može da odluči i da se konsultuje sa veštakom – lekarom specijalistom.

Šta znači – nemam posao?

Pri određivanju obaveze izdržavanja supružnika ili vanbračnog partnera, bitan faktor je da li je ta osoba zaposlena ili ne, pri čemu se izraz „zaposlen” odnosi samo na stalan radni odnos i radni odnos na određeno vreme. Ako osoba nije zaposlena, postavlja se pitanje da li je takva situacija posledica njene lenjosti i nezainteresovanosti, ili objektivnih okolnosti. Ukoliko sud utvrdi da je nezaposlena osoba učinila sve što je u njenoj moći da nađe posao – prihvatiće to kao osnov za određivanje prava na izdržavanje.

Od aktivnog „tragača za poslom” očekuje se da će tražiti i prihvatati poslove ne samo u svojoj, već i u srodnim strukama. Ako ne može da nađe posao u ovim oblastima, od njega se očekuje i prekvalifikacija. Ipak, on nije dužan da prihvati posao u drugom gradu, koji bi od njega zahtevao dodatne troškove, život odvojen od dece i slično.  

Šta znači „očigledna nepravda”?

Za sve one koji su dužni da nekog izdržavaju (osim, naravno, onih koji moraju da izdržavaju maloletnika), obaveza izdržavanja neće važiti ako bi predstavljala za njih „očiglednu nepravdu”, kaže Porodični zakon. Šta to tačno znači, u svakom konkretnom slučaju utvrđuje sud. Postoji, na primer, sudska presuda kojom je procenjeno da bi bila očigledna nepravda kada bi muž morao da izdržava ženu koja ga je davno napustila, mada se nisu razvodili, a ona je pritom još i samovoljno prestala da radi.

 

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
4.9/5
(Ukupan broj ocena:3)
This entry was posted in Izdržavanje and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje