U pravu si! Online

Ako davalac izdržavanja ne poštuje sudsku odluku

Ukoliko misliš da neko mora da te izdržava a on to ne čini, prvo što treba da uradiš jeste da zatražiš da se ta njegova obaveza utvrdi na sudu. Ako ti on i posle sudske odluke ne daje izdržavanje, ili ga isplaćuje neredovno, odnosno u manjem iznosu od dogovorenog, možeš da pokreneš:

 • postupak za prinudno izvršenje, ako želiš (a sva je prilika da ćeš želeti) da naplatiš sve što ti davalac izdržavanja duguje na ime izdržavanja;
 • postupak obezbeđenja potraživanja, ako želiš da obezbediš da ubuduće nemaš problem oko naplate;
 • parnični postupak za naknadu štete – ako si zbog neprimanja izdržavanja pretrpeo neku materijalnu ili nematerijalnu štetu, pa sad želiš da ti to bude nadoknađeno.

Pored toga, u slučaju da želiš da nesavesni davalac izdržavanja bude kažnjen, možeš i da iniciraš pokretanje krivičnog postupka.

Postupak za prinudno izvršenje

Ovaj postupak pokrećeš tako što nadležnom sudu podnosiš pravnosnažnu izvršnu presudu u kojoj je utvrđena obaveza dužnika da te izdržava, kao i „predlog za izvršenje” – dokument u kojem zahtevaš da se dotična sudska presuda prinudno izvrši. Sud će tada da naredi da se dug naplati plenidbom i prodajom dužnikove imovine, odbijanjem iznosa izdržavanja od zarade koju mu poslodavac uplaćuje na tekući račun, ili na neki drugi način.

Ako dužnik izdržavanja tvrdi da je on ispunjavao svoje obaveze, pa nema razloga za prinudno izvršenje, može da se žali, ali ta žalba po pravilu neće odložiti izvršenje.

Postupak obezbeđenja potraživanja

Ako si već morao da pribegavaš meri prinudnog izvršenja prema dužniku izdržavanja, pa se plašiš da bi se to moglo ponoviti, odnosno da postoji opasnost da će on spiskati sve što trenutno poseduje, da je prezadužen ili da će se dogoditi bilo šta drugo što bi ugrozilo njegovu mogućnost da ti daje izdržavanje, možeš da pokreneš postupak obezbeđenja potraživanja. Na ovaj način možeš da obezbediš potraživanja do godinu dana unapred.

Ako sud utvrdi da je tvoja bojazan opravdana, narediće meru koju si ti predložio u predlogu za obezbeđenje. To može biti zamrzavanje dela imovine dužnika (u slučaju bilo kakvih problema u budućnosti, zamrznuta imovina postaje izvor iz kog se namiruju njegova dugovanja prema tebi), naređenje njegovoj banci da svakog meseca blokira na njegovom računu iznos potreban za isplatu alimentacije, ili nešto slično.

Parnični postupak za naknadu štete

Ako zbog neprimanja izdržavanja pretrpiš neku materijalnu ili nematerijalnu štetu, možeš da pokreneš i parnični postupak u kom ćeš tražiti da mu davalac izdržavanja isplati određenu novčanu sumu kao naknadu za tu štetu.

Materijalna šteta, na primer, može biti kad neko zbog poplave mora da kreči ceo stan, iako se to, da je izdržavanje stiglo na vreme, moglo izbeći prostom zamenom jednog ventila na vodovodnoj cevi.

Nematerijalna šteta nastaje kao posledica „povrede nečije slobode, časti ili ugleda, nanošenja nekome fizičkih ili duševnih bolova ili straha”: kao primer možemo uzeti patnju deteta u nemaštini uzrokovanoj neodgovornošću oca koji nije isplaćivao izdržavanje.

Krivični postupak

Neodgovorni davalac izdržavanja može biti pozvan na krivičnu odgovornost po dva osnova:

 1. za krivično delo nedavanja izdržavanja,
 2. za krivično delo kršenja porodičnih obaveza.

Za osnovni oblik krivičnog dela nedavanja izdržavanja dužnik može biti kažnjen novčano, ili zatvorom do dve godine. Međutim, ako su zbog nedavanja izdržavanja nastupile „teške posledice” za izdržavanu osobu (na primer, narušavanje zdravlja ili prekid školovanja), kazna može porasti i do tri godine zatvora. Ipak, dužnik neće biti kažnjen ako je imao opravdan razlog da ne uplaćuje izdržavanje (izgubio je posao, iznenada je teško oboleo i slično).

Kršenje porodičnih obaveza je postupak kojim neko, zanemarujući zakonom utvrđene porodične obaveze, ostavi u teškom položaju člana porodice koji nije u stanju da se stara o sebi. Raspon kazne kreće se od tri meseca do čak osam godina (ako je član porodice koji nije mogao da se stara o sebi umro zbog toga što davalac izdržavanja nije ispunio svoje obaveze).

Oba krivična dela gone se po službenoj dužnosti, što znači da, po saznanju da neko nekom nije davao izdržavanje, i policija i javno tužilaštvo imaju obavezu da „preuzmu stvar” i detaljnije je ispitaju.

 

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
4.8/5
(Ukupan broj ocena:24)
This entry was posted in Izdržavanje and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje