U pravu si! Online

Podela zajedničke imovine

Podelom zajedničke imovine utvrđuje se šta od zajedničkih stvari i imovinskih prava i obaveza pripada jednom, a šta drugom supružniku. Do podele najčešće dolazi prilikom razvoda, ali oba supružnika mogu da traže podelu i tokom braka. Zajednička imovina može da se podeli na tri načina: bračnim ugovorom, u okviru sporazumnog razvoda (dogovorom supružnika), i u okviru razvoda po tužbi (kada umesto supružnika imovinu deli sud).

Smisao podele zajedničke imovine

Kada je imovina zajednička, ne postavlja se pitanje koliki njen deo (procenat) pripada jednom bračnom partneru a koliki drugom. Podelom zajedničke imovine najpre se utvrđuje upravo to, a potom se pristupa raspodeli konkretnih stvari koje čine tu imovinu.

Ponekad je moguće tačno odrediti koja stvar kome pripada (meni pegla, tebi fen). U nekim slučajevima to nije moguće (najčešće kada je reč o nekretninama ili drugim stvarima od velike vrednosti). Tada se problem može rešiti na dva načina: ili će sporna stvar biti prodata, pa će novac biti podeljen prema procentualnom udelu supružnika u zajedničkoj imovini, ili će se samo utvrditi procentualni udeo, a supružnici će postati suvlasnici te stvari.

Iako ti može zvučati kao da između pojmova zajedničkog vlasništva i suvlasništva ne postoji razlika, ona je zapravo prilično velika: primera radi, muž i žena mogu odlučiti da prodaju ili daju u zakup zajednički stan samo dogovorom – ako se oboje sa tim slažu. Isto tako, novac od prodaje ili kirije biće zajednički. Ako postanu suvlasnici nad tim stanom, svako će moći slobodno da raspolaže svojim delom, što znači da će sada moći da proda svoj deo bez saglasnosti onog drugog. Oko ostalih vlasničkih prava (korišćenje, održavanje, izdavanje) i dalje će morati da se usaglašavaju, ali će sada tačno znati koji deo kirije od izdavanja stana pripada kom supružniku.

Da ne bude zabune, suvlasništvo ne mora da traje doveka. Moguće je pokrenuti poseban postupak u kojem će sud ili utvrditi koji je deo stana čiji, ili će, ako se ispostavi da je to objektivno nemoguće, odlučiti da ga umesto vas proda i podeli vam pare.

Podela zajedničke imovine u sporazumnom razvodu

Sporazumni razvod je moguć samo ako se supružnici slažu oko svih važnih pitanja koja su za razvod obično vezana. Pitanje podele imovine svakako je među njima.

Sud neće ulaziti u to da li je dogovor supružnika pravedan ili ne (bitno je samo da je imovina podeljena – da se zna šta je čije). Ipak, sud može da se umeša u dogovor ako posumnja da je jedan od supružnika pristao na dogovor pod nekom vrstom zablude ili prinude.

Sudska deoba zajedničke imovine

Ako supružnici koji žele da se razvedu ne mogu da se dogovore oko podele zajedničke imovine, taj posao će umesto njih da obavi sud.  Pošto to često nije nimalo jednostavna stvar, postupak sudske deobe imovine često se odvaja od brakorazvodne parnice i vodi se kao zaseban proces koji se dalje odvija nezavisno od nje. Zahvaljujući tome, supružnici mogu da se razvedu i pre nego što se „razvede“ njihova imovina.

Podela imovine vanbračnih partnera

U pogledu podele zajedničke imovine, vanbračni partneri su potpuno izjednačeni sa bračnim, uz par sitnijih razlika. Glavna razlika leži u tome što je prilikom sudske podele zajedničke imovine potrebno precizno utvrditi trenutak nastanka „zajednice života“ – za koji je, je li, vezan i trenutak početak stvaranja zajedničke imovine. Kada deli imovinu supružnika, sud nema taj problem, jer uvek može da se uhvati za dan venčanja kao dan stvaranja zajednice.

Podela zajedničke imovine bračnim ugovorom

Svi navedeni načini podele zajedničke imovine primenjivi su samo pod uslovom da među supružnicima ili vanbračnim partnerima ne postoji bračni ugovor. Ovaj ugovor može da se sklopi u bilo kom trenutku zajednice života, pa čak, pod određenim uslovima, i pre nje; ugovorom se može predvideti bilo koji model podele zajedničke imovine koji odgovara i jednom i drugom supružniku – a moguće je dogovoriti se i da zajednička imovina uopšte ne postoji, već da svakom pripada ono što on „donese u kuću“.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
4.7/5
(Ukupan broj ocena:22)
This entry was posted in Imovina (van)bračnih partnera and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje