U pravu si! Online

Bračni ugovor

Naši zakoni propisuju određena pravila kojima se uređuju pitanja zajedničke i posebne imovine muškarca i žene koji žive u „zajednici života“. Ako vam se ta pravila baš i ne dopadaju, ili ako želite da sopstvene imovinske odnose regulišete na detaljniji način – uvek imate mogućnost da sklopite takozvani bračni ugovor. Na taj način, obezbedićete se od eventualnih kasnijih nesuglasica oko toga šta kome pripada.

Ideja o sklapanju bračnog ugovora mnogima može izgledati nepotrebna, pa i uvredljiva; ja tebe toliko volim i tako se dobro slažemo, a ti hoćeš da pravimo ugovor! Na vama je da odlučite, ali imajte na umu da su sudnice krcate bivšim parovima koji u iscrpljujućim višegodišnjim procesima oko podele imovine troše i poslednje mrvice nekadašnjeg „večnog poverenja“.

Ko može da zaključi bračni ugovor i kada?

Iako bi se na osnovu njegovog imena moglo zaključiti drugačije, bračni ugovor mogu da zaključe i bračni i vanbračni partneri, kao i oni koji to tek nameravaju da postanu (na primer, momak i devojka koji se dogovaraju da počnu da žive zajedno ili da se venčaju). Za buduće partnere, odredbe ugovora stupiće na snagu tek početkom zajedničkog života, odnosno u trenutku stupanja u brak.

Šta reguliše bračni ugovor?

Ugovor može definisati vlasnički status pojedinačnih predmeta (ako se razvedemo, TV pripada tebi, a ja uzimam playstation), isto kao što može postaviti neke načelne kriterijume za utvrđivanje vlasništva (sve lične stvari vrednosti preko tri hiljade dinara smatraće se zajedničkom imovinom).

U pogledu vremenskih odrednica, ugovor se može odnositi na trenutno stanje imovine (stan u kom živimo je zajednički, ali kola su tvoja), ali i na budućnost (od sutra, dve trećine svake plate ići će u zajedničku imovinu, a trećina u posebnu).

Šta ugovor NE MOŽE da reguliše?

Bračnim ugovorom se ne mogu regulisati pitanja koja jesu imovinske prirode, ali se ne tiču vlasničkih, već nekih drugih prava – kao što je pravo deteta na izdržavanje od strane oba roditelja, ili pravo stanovanja jednog roditelja sa detetom u stanu drugog roditelja. Delovi ugovora koji zadiru u ova prava smatraju se pravno nevažećim.

Procedura sklapanja ugovora

Da bi bio pravno validan, ugovor mora biti sastavljen u pisanom obliku, potpisan od strane oba partnera i overen u nadležnom sudu. Pored toga, bračni ugovor kojim se reguliše vlasništvo nad nekretninama (stan, kuća, imanje…) mora biti upisan u katastar nepokretnosti.

Sudija može i da odbije da overi bračni ugovor – ako posumnja da je neki od partnera na njega pristao pod prinudom, ili vođen nekom zabludom.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
4.9/5
(Ukupan broj ocena:9)
This entry was posted in Imovina (van)bračnih partnera and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje