U pravu si! Online

Prava i obaveze supružnika

Pravni sistem postavlja samo funkcionalni okvir bračne zajednice, uz detaljniju obradu pitanja kao što su dom, imovina, izdržavanje… Dalje uređenje međusobnih odnosa u potpunosti je prepušteno supružnicima, dok god je u skladu sa bazičnim zakonskim principom bračne, a bogami i vanbračne zajednice: bračni partneri su ravnopravni i dužni da se uzajamno poštuju, pomažu i izdržavaju.

Država i zakon ne bave se blažim povredama ovog načela, kao što je čarka oko pranja sudova ili prepucavanje na temu “serija ili utakmica”. S druge strane, teže povrede bračnih dužnosti – kao što su napuštanje fizički ili psihički nemoćnog partnera ili bilo kakav oblik emotivnog/fizičkog nasilja, kažnjive su zatvorom.

Dom

Mesto stanovanja i način vođenja zajedničkog domaćinstva određuje se dogovorom, uz poštovanje ravnopravnosti bračnih partnera. Jedan supružnik ne može da izbaci iz kuće drugog (kao ni maloletno dete), čak ni ako je stan u njegovom vlasništvu.

Imovina

Imovina bračnih drugova – a tu se računa i novac – deli se na zajedničku i posebnu. Prvoj kategoriji pripada sve što su muž i žena stekli radom, tokom trajanja zajednice života (i u braku, i pre – ako su živeli u vanbračnoj zajednici). U posebnu imovinu ulazi sve što ne odgovara toj definiciji – a to je imovina koju je supružnik stekao radom pre braka, nasleđem, poklonom, deobom zajedničke imovine…

Važna razlika između zajedničke i posebne imovine leži u pravu raspolaganja i upravljanja: kod zajedničke, zajedničko je i pravo – što znači da muž i žena moraju da se dogovaraju oko toga šta će sa tom imovinom da rade, osim ako se ne dogovore da imovinom upravlja samo jedan.

Što se tiče posebne imovine, svako slobodno raspolaže svojom.

Izdržavanje

Supružnici su dužni da brinu jedno o drugom i da se međusobno izdržavaju.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
4.7/5
(Ukupan broj ocena:10)
This entry was posted in Brak i vanbračna zajednica and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje