U pravu si! Online

Povlastice i popusti za studente

Studentima su dostupni mnogi popusti u zemlji i inostranstvu. Da bi ostvario neke od tih popusta, dovoljno je da pokažeš indeks. Ipak, za ostvarivanje najvećeg broja popusta neophodno je da imaš studentsku čip karticu koju možeš da dobiješ u studentskom centru u gradu u kojem studiraš. Povlašćenu pretplatnu kartu za gradski prevoz u svim univerzitetskim gradovima izdaju preduzeća koja obavljaju taj prevoz.

Postoje i drugi popusti i kartice za studente. Neki su opisani u ovom tekstu, a o ostalima je najbolje da se raspitaš kod kolega i u studentskim organizacijama.

Studentska čip kartica

Za korišćenje usluga studentskih centara (smeštaj u studentskim domovima i ishrana u studentskim restoranima) neophodna je studentska čip kartica. Ona služi za identifikaciju pri ulasku u sve objekte studentskih centara u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Užicu, Boru i Kosovskoj Mitrovici. Pomoću ove kartice moguće je plaćati stanarinu u studentskom domu, obroke u studentskim restoranima i ostale usluge studentskih centara. Uz to, kartica služi kao elektronski zdravstveni karton na Studentskoj poliklinici u Beogradu i kao zvanična identifikacija na Pravnom i Medicinskom fakultetu Beogradskog univerziteta.

Ova kartica, u stvari, objedinjuje u sebi i međunarodne omladinske, odnosno studentske kartice EURO<26 i ISIC i zato se naziva EURO<26 ISIC studentska čip kartica.

Kartice ISIC i EURO<26

Međunarodna studentska identifikaciona kartica ISIC u 110 zemalja predstavlja zvaničan dokument, to jest, potvrdu da je osoba student, i omogućava niz popusta u tim zemljama. I kartica EURO<26 (samo za mlađe od 30 godina) omogućava niz popusta u velikom broju evropskih zemalja.

Kakvi su ti sve popusti dostupni na osnovu ovih kartica i gde, možeš da proveriš na sajtovima ovih organizacija (www.euro26.org i www.isic.org). Popusti se odnose na železnički i autobuski prevoz, smeštaj u hotelima i hostelima, račune u restoranima i kafeima, ulaznice za muzeje i pozorišta i još mnogo toga.

Kartice ISIC i EURO<26 možeš izvaditi i nezavisno od studentske čip kartice, a ovu drugu čak i nezavisno od toga da li si student ili ne.

Železnički prevoz

Pomoću studentske čip kartice možeš po znatno nižoj ceni od redovne da kupiš povlastice „Železnica Srbije“

(za unutrašnji saobraćaj) i
(za unutrašnji i međunarodni saobraćaj), koje omogućavaju popuste od 25 do 30 odsto.

Autobuski međugradski prevoz

Neki prevoznici daju popust samo uz pokazivanje indeksa, dok neki daju popust samo vlasnicima studentskih kartica (EURO<26, ETC, ISIC i sl.). Visina popusta razlikuje se zavisno od prevoznika i relacije.

Treba se raspitati kod konkretnog prevoznika da li daje popust, kao i da li se karte s popustom kupuju u autobusu ili na stanici.

Gradski prevoz

Beograd: Povlasticu za gradski prevoz mogu da dobiju studenti koji se školuju u Beogradu ili studiraju u nekom drugom gradu, ali žive u Beogradu. Povlasticu, koja omogućava kupovinu mesečne markice za prevoz koja košta upola manje od pune cene, mogu da dobiju studenti fakulteta mlađi od 30 godina i studenti visokih škola strukovnih studija mlađi od 26 godina.

Novi Sad: Ako hoće da izvadi pretplatnu kartu, student ne sme biti stariji od 27 godina, a osim mesečne markice moguće je kupiti i godišnju kartu.

Niš: Studentsku legitimaciju za prevoz mogu da dobiju studenti mlađi od 26 godina koji imaju prijavljeno

u Nišu i raseljeni s Kosova i Metohije koji su tamo prijavili boravište.

Kragujevac: Nema starosnih ograničenja, niti ograničenja kad je reč o prebivalištu, pod uslovom da doneseš potvrdu da si student.

U svim gradovima potrebno je da doneseš fotokopiju lične karte (original na uvid), jednu fotografiju (dimenzije se razlikuju od grada do grada) i popunjen zahtev za izdavanje pretplatne karte. U Novom Sadu traže da zahtev bude overen na fakultetu, u Nišu i Kragujevcu da priložiš potvrdu da si student, a u Beogradu može i jedno i drugo.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
4.4/5
(Ukupan broj ocena:17)
This entry was posted in Visoko obrazovanje and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje