U pravu si! Online

Upis učenika u srednju školu

U srednju školu mogu da se upišu svi oni koji su završili osnovnu. Postoje srednje stručne škole (mogu biti trogodišnje ili četvorogodišnje), gimnazije i umetničke srednje škole. Za razliku od osnovne škole, srednja nije obavezna. Za upis u srednju školu u svojstvu redovnog učenika ne smeš biti stariji od 17 godina, ali i ako si stariji, možeš da se školuješ vanredno.

Kriterijumi za upis

Da li ćeš biti upisan u željenu školu zavisi od dva faktora: broja bodova koje si sakupio na osnovu uspeha u osnovnoj školi, na završnom ispitu i na takmičenjima i broja raspoloživih mesta u školi koju nameravaš da upišeš. Uspeh u osnovnoj školi nosi najviše 60 bodova, završni ispit (mala matura) do 40, a za nagrade na takmičenjima možeš dobiti po 20 bodova po predmetu, s tim što se računaju samo takmičenja u osmom razredu. Dakle, ako ne možeš da se pohvališ nekom nagradom, iz osnovne škole možeš izaći s najviše 100 bodova.

Bodovi po osnovu uspeha u osnovnoj školi: Računaju se tako što se saberu prosečne ocene iz šestog, sedmog i osmog razreda (zaokružene na dve decimale) i taj zbir pomnoži sa četiri.

Bodovi po osnovu završnog ispita: Reč je o pismenim testovima koji se polažu u osnovnoj školi, i to na jeziku na kojem se učenik školovao. Pre uvođenja završnog ispita postojao je kvalifikacioni ispit koji su polagali samo oni koji su želeli da upišu četvorogodišnju školu. Sada završni ispit polažu svi svršeni osnovci. Na prvom ovakvom ispitu, održanom 2011. godine, rešavani su testovi iz srpskog jezika i matematike, ali je najavljeno da će se narednih godina polagati testovi iz još nekih predmeta.

Bodovi po osnovu nagrada: Ako si osvojio neko od prva tri mesta u pojedinačnoj konkurenciji na međunarodnim ili zvaničnim republičkim takmičenjima iz 12 školskih predmeta, možeš da računaš na dodatne bodove. Za međunarodne uspehe, za prvo mesto dobija se 20 bodova, za drugo 18, a za treće 14 bodova. Za uspeh na republičkim takmičenjima dobija se osam bodova za prvo, šest za drugo, odnosno četiri boda za treće mesto. Ukoliko je učenik osvajao više nagrada iz nekog predmeta, računa se samo ona koja nosi najviše bodova. Ako je uspehe postizao iz više predmeta, sabiraju se bodovi za sve premete.

Kada više kandidata ima isti broj bodova, prednost imaju nosioci diplome „Vuk Karadžić“, zatim kandidati koji su osvajali nagrade na takmičenjima, pa oni koji su sakupili veći broj poena na završnom ispitu.

Umetničke škole i gimnazije za talente

Oni koji žele da se upišu u umetničku školu (muzička, baletska i dizajnerska), gimnaziju za učenike s posebnim sposobnostima (filološka, matematička i fizička), školu u kojoj se deo nastave ostvaruje na stranom jeziku i školu za talentovane učenike (Škola za muzičke talente u Ćupriji), pre završnog ispita polažu i posebne prijemne ispite (u školi u koju bi da se upišu), na kojima dobijaju i bodove za talenat i znanja u oblasti za koju žele da se školuju.

Kandidati za upis u sportske gimnazije ne polažu prijemni ispit, već donose potvrde o ostvarenim sportskim uspesima.

Procedura upisa

Ministarstvo prosvete svake godine, do 1. maja, raspisuje zajednički konkurs za upis u sve državne srednje škole, u obliku brošure koja se kupuje u knjižarama. Taj konkurs sadrži šifre škola i „obrazovnih profila“, to jest zanimanja, koje će ti biti potrebne kasnije u proceduri upisa, i kalendar upisa, odnosno podatke o tome kog se datuma šta dešava, pa treba da se potrudiš da ti bude dostupan.

U tvojoj osnovnoj školi daće ti da popuniš prijavu za polaganje završnog ispita. Kada dođe vreme za polaganje, jednog dana polaže se jedan predmet, a sledećeg drugi. Kada rezultati budu objavljeni, moći ćeš tačno da izračunaš koliko imaš bodova.

Sledeći korak jeste popunjavanje „liste želja“, tj. spiska od 20 škola i zanimanja koje bi želeo da upišeš. To se, takođe, radi u osnovnoj školi. Redosled kojim popunjavaš listu je važan, jer će te rasporediti u prvu školu sa spiska za koju budeš imao dovoljno bodova.

Potrebna dokumenta

Na kraju, kad u tvojoj osnovnoj školi objave spisak s podacima ko je gde raspoređen, ostaje ti samo da odneseš dokumenta u tvoju buduću srednju školu. Potrebni su ti:

 1. popunjen obrazac prijave za upis u srednju školu,
 2. izvod iz matične knjige rođenih,
 3. svedočanstvo o završenoj osnovnoj školi,
 4. uverenje o položenom završnom ispitu,
 5. svedočanstva poslednja tri razreda osnovne škole,
 6. diplome o osvojenim nagradama i
 7. lekarsko uverenje za upis u srednju školu (nije neophodno za sva zanimanja, ali bi valjalo da ga izvadiš, i to pre nego što počne haos sa završnim ispitima i upisom, jer ne možeš biti unapred siguran gde će te rasporediti).
VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
4.0/5
(Ukupan broj ocena:390)
This entry was posted in Tok školovanja and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje