U pravu si! Online

Prosvetni savetnik

Prosvetni savetnik je nadležan da procenjuje stručni rad prosvetnih radnika i ustanova, a to znači: kvalitet nastave, opravdanost ocena ili stručnost nastavnika. On može, na primer, da sedi na času i sluša predavanje ili ocenjivanje, za razliku od prosvetnog inspektora koji nema to pravo. Zadatak prosvetnog savetnika je da kontroliše koliko nastavnici poznaju materiju koju predaju, kako ispituju i ocenjuju, ili da li vaspitači prilagođavaju rad uzrastu dece.

Kada mu se obraćaš?

Prosvetnom savetniku ćeš se obratiti ako, na primer, kao učenik misliš da neki nastavnik ne ume nešto da ti objasni, ili da si zaslužio veću ocenu. Kao roditelj obratićeš mu se ako smatraš da vaspitač u vrtiću ne pruža raznovrsne sadržaje deci, da nastavnik nije omogućio učenicima dopunsku nastavu, a direktor ustanove nije preduzeo ništa u vezi s tim, i u sličnim slučajevima.

Obraćanje prosvetnom savetniku

Prosvetnom savetniku se može obratiti svako ko smatra da neka obrazovna ustanova ili neko od zaposlenih u njoj nestručno obavlja svoj posao. Ne postoji nikakav obrazac prijave, jer se tvoje obraćanje savetniku tretira samo kao informacija da u nekoj školi ili vrtiću možda postoji stručni problem. Zato mu se možeš obratiti i pismeno i usmeno. Prosvetnog savetnika ćeš naći u sedištu školske uprave nadležne za tvoj okrug.

Obaveza reagovanja prosvetnog savetnika

Prosvetni savetnik neće reagovati na svaku prijavu koju dobije od učenika ili roditelja, već će na osnovu podataka koje zna proceniti da li ima mesta sumnji da je rad nekog prosvetnog radnika ili ustanove nestručan i nepedagoški.

Savetnik, inače, ima obavezu da najmanje jednom u četiri godine poseti svaku školu, vrtić ili dom učenika za koji je nadležan i predloži mere za otklanjanje nedostataka koje je uočio. Takođe, dužan je da čita zapisnike prosvetnih inspektora o izvršenom nadzoru u nekoj prosvetnoj ustanovi i reaguje uvek kada nešto u tim zapisnicima ukazuje da postoje nedostaci u nečijem stručnom radu.

Pružanje stručne pomoći

I prosvetni radnici se mogu obratiti savetniku ako imaju stručne problem, a niko unutar ustanove u kojoj rade nije uspeo da im pomogne. On takođe savetuje i pruža stručnu pomoć prosvetnim ustanovama u obezbeđivanju zaštite dece, učenika i zaposlenih od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja.

Kako radi prosvetni savetnik?

Prosvetni savetnik je ovlašćen da:

 • prisustvuje nastavi i drugim oblicima rada ustanove (sednicama stručnih organa, saveta roditelja…);
 • razgovara sa osobama koje su tražile njegovu pomoć, kao i sa prosvetnim radnicima kod kojih je uočena neka nepravilnost;
 • pregleda razna dokumenta i papire, kao što su pismeni i domaći zadaci, maturski radovi, zapisnici saveta roditelja i organa upravljanja škole, ili zapisnici pedagoga o posetama času;
 • kontroliše uslove za pedagoški rad u školi, vrtiću, odnosno domu učenika, kao i uslove u kojima rade prosvetni radnici.

Ishod nadzora prosvetnog savetnika

Kada izvrši nadzor, prosvetni savetnik sastavlja izveštaj koji sadrži ocenu stanja i sve primedbe na rad škole ili vrtića koje on ima, kao i predloge za poboljšanje kvaliteta rada, na primer, kako da nastavnik bolje prilagodi gradivo uzrastu učenika i daje više primera iz svakodnevnog života za to što predaje, ili kako da poboljša metod ocenjivanja. Savetnik daje rok za sprovođenje tih predloga u delo. To znači da on neće rešavati tvoj konkretan problem, već će se potruditi da obezbedi da se ta vrsta problema više ne dešava.

Savetnik dalje prati da li su sprovedene predložene mere, a ako nisu, odrediće direktoru novi rok za to i o tome obavestiti školski odbor, ministra i prosvetnu inspekciju.

Ako nastavnik, vaspitač ili direktor dva puta ne postupi po savetnikovom naređenju, ministar prosvete može, na osnovu izveštaja savetnika, da na određeno vreme nastavniku, vaspitaču ili direktoru suspenduje licencu za rad. Dve suspenzije znače trajni gubitak licence.

Obaveza da te obavesti

Ukoliko je postupio po tvojoj prijavi, prosvetni savetnik ima obavezu da te obavesti o rezultatima nadzora.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
4.4/5
(Ukupan broj ocena:18)
This entry was posted in Nadzor i zaštita and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje