Novi propisi i trendovi poslovanja uz savremene fiskalne kase

fiskalne kase cena

Praćenje nivoa prometa roba i usluga, kao i redovnog stanja zaliha, uz izdavanje računa i poštovanje propisa, obezbeđuju savremene fiskalne kase. Na tržištu su dostupni raznovrsni modeli, koji se kreiraju u skladu sa zakonskim okvirom i definisanjem pravila i kriterijuma od strane državnih organa. Najnoviji propisi u fiskalizaciji stupaju na snagu krajem aprila tekuće godine.

Fiskalne kase cena koje će biti deo novih propisa i trendova poslovanja od početka maja meseca, imaju veći nivo mogućnosti praćenja biznisa, kontrole i ispravnije donošenje zaključaka, racionalnih i odluka u svrhu uspeha delatnosti. Promene su definisane u skladu sa potrebama Poreske uprave za potpunijim praćenjem nivoa prometa roba i usluga u svakom momentu proveravanja, odnosno realnom vremenu.

Novine propisa koje se odnose na fiskalne kase

Proces fiskalizacije kontinuirano se unapređuje sa ciljem dobijanja sve jasnije i potpunije slike o stanju svake delatnosti. Naime, fiskalne kase obezbeđuju izdavanje računa kupcima i klijentima, praćenje dnevnog, nedeljnog i mesečnog prometa, kao i broja izdatih isečaka, poserske obaveze i mnogo toga drugog. U skladu sa izveštajem iz fiskalne kase, popunjavaju se trgovačka i druge poslovne knjige. Inovacija propisa koji se odnose na Zakon o fiskalnim kasama donosi odlične strane – iskorenjenje sive ekonomije, elektronsko praćenje delatnosti i sistema, kao i eliminisanje troškova održavanje sistema.

Fiskalne kase cena starije generacije su nametale izdatke za servisiranje, izdavanje sertifikata, prenose podataka, kao i mnogo toga drugog, dok prema novim propisima nema tih trokova. U skladu sa novim propisima o elektronskoj fiskalizaciji svih delatnosti koje obuhvataju promet roba i usluga, svaki pojedinačni fiskalni isečak prenosi se direktno u poreski sistem, na osnovu internet platforme i mreže. To je efikasniji način praćenja poreske obaveze svih obveznika, kao i ažurnije kontrole poslovanja.

Efikasniji rad i potpunija kotrola uz nove fiskalne kase

Zahvaljujući razvoju tehnike i tehnologije, kao i internet resursa, nove fiskalne kase će omogućiti praćenje svih tokova prometa na osnovu elektronske mreže. Dizajniran je i prezentovan „EFU“, odnosno elektronski fiskalni uređaj, koji će obezbediti prenos podataka, praćenje obima prodaje i evidentiranje putem internet mreže. Istovremeno, pratiće se finansijski izveštaji i vršiti aktivna kontrola na osnovu obima prometa. Kupci fiskalne kase imaju mogućnost da odaberu jednu od dve dostupne vrste uređaja.

Prva varijanta obezbeđuje izdavanje fiskalnih isečaka u lokalu i bez internet konekcije, dok druga zahteva postojanje online mreže koja je u svakom trenutku dostupna, jer u suprotnom nije moguće kreirati račun. Uz inovativne fiskalne kase, Poreska uprava svakom poreskom obvezniku dostavlja element sa elektronskim bezbednosnim sertifikatom, na osnovu kojeg će nadležni organi moći da verifikuju svaku firmu i vrši kontrolu poslovanja. Da bi se poslovanje realizovalo u skladu sa budućim propisima, neophodno je da svaka firma ima elektronski uređaj fiskalizacije u prodajnom objektu, ili drugom lokalu na kojem se vrši promet.

Najnovije fiskalne kase koje će se koristiti u skladu sa zakonskim okvirima praktično su rešenje za evidenciju, praćenje i čuvanje svih podataka o prodaji i vršenju prometa, obračun poreskih obaveza, ali i prenos podataka do nadležne Poreske uprave. Da bi se ispratili zahtevi nadležnih organa u pogledu kontrole poslovanja svih firmi, najnovije fiskalne kase funkcionišu po principu pravih računara i elektronskih uređaja koji se povezuju i na internet mrežu, da bi se svi podaci plasirali u efikasan sistem kontrole.