U pravu si! Online

Podizanje novca s računa

Novac sa svog dinarskog ili deviznog računa možeš da podigneš na šalteru bilo koje filijale banke u kojoj je taj račun otvoren ili na bilo kojem bankomatu te banke (vidi dole), odmah pošto on „legne“ na račun. Tvoja banka za to ne može da ti naplati nikakvu naknadu ili proviziju, osim ako za to ne koristiš kreditnu karticu. Izuzetno, ukoliko odjednom podižeš više od 600.000 dinara ili devize čija je dinarska protivvrednost veća od ovog iznosa, banka može da traži da to najaviš, ali najviše dva dana unapred.

Za podizanje novca na šalteru banke treba da imaš kod sebe ličnu kartu i identifikacionu karticu banke (neke banke za identifikaciju koriste platne kartice).

Bankomati

Ukoliko imaš neku platnu karticu, novac možeš da podigneš i na bankomatu. Ako za to koristiš debitnu platnu karticu, za uzimanje para iz bankomata tvoje banke ne bi smeli da ti naplate proviziju, mada u praksi i to može da se desi. Međutim, ako novac podižeš kreditnom karticom, i na bankomatu tvoje banke zaračunaće ti proviziju.

U bankomat treba da ubaciš karticu i otkucaš svoj lični identifikacioni broj (PIN), koji si dobio od banke. Može se desiti da bankomat, zbog tri puta pogrešno unetog PIN-a ili iz drugih razloga, zadrži karticu ne isplativši novac. O tome treba odmah da obavestiš banku. Da bi se izbegle zloupotrebe, transakcije na većini bankomata beleže se video kamerom.

Na bankomatima u zemlji mogu se podići samo dinari, dok se u inostranstvu podiže valuta koju je predvidela banka vlasnik bankomata. U kojoj valuti će za isplatu u inostranstvu biti zadužen tvoj račun, zavisi od ugovora s bankom i njenih opštih uslova, kao i od toga da li si novac podigao debitnom ili kreditnom karticom.

Iznos koji možeš odjednom da podigneš s bankomata, kao i ukupno podizanje gotovine s bankomata u toku jednog dana obično su ograničeni.

Bankomati po pravilu omogućavaju da i bez podizanja novca proveriš stanje na računu.

Podizanje novca kod drugih banaka

Kada novac podižeš na šalteru ili bankomatu neke druge banke ili u inostranstvu, svakako će ti biti naplaćena provizija.

Potvrda o podizanju novca

Ma kako da podižeš novac, treba da dobiješ pismenu potvrdu o toj transakciji (od službenika na šalteru ili iz bankomata). Bilo bi dobro da tu potvrdu sačuvaš, za slučaj da je prilikom evidentiranja transakcije došlo do neke greške.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
4.5/5
(Ukupan broj ocena:26)
This entry was posted in Računi and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje