U pravu si! Online

Platne kartice — opšte informacije

Platna kartica jeste plastična kartica s magnetnim zapisom koja služi za bezgotovinsko plaćanje roba i usluga i podizanje gotovine u bankama ili na bankomatima. Da bi od neke banke dobio platnu karticu, pre toga treba da otvoriš račun kod nje. Neke platne kartice uopšte ne izdaju banke (ili su banke samo posrednici). Postoje dve osnovne vrste platnih kartica: debitne i kreditne. Možeš imati i više kartica, iste ili različite vrste.

Plаtne kаrtice mogu se koristiti nа svim prodаjnim mestimа, bаnkomаtimа i šаlterimа bаnаkа koji su obeleženi znаkom (nаlepnicom) odgovаrаjućeg brendа. U svakom od ovih slučajeva treba da dobiješ i odštampanu potvrdu o transakciji ili račun. Kartice možeš da koristiš i za plaćanje putem Interneta.

Sve informacije, kao i ponuda banke za zaključenje ugovora o platnoj kartici, moraju biti u skladu s pravilima obaveštavanja klijenata.

Računa se da je kartica ispravna samo ukoliko je korisnik potpisao na mestu predviđenom za to.

Gašenje kartice je besplatno.

Debitne i kreditne kartice

S debitnom karticom možeš da raspolažeš samo novcem koji imaš na računu (ili da uđeš u dozvoljeni minus ako si ga ugovorio). Ukoliko imaš kreditnu karticu, možeš da se zadužuješ i preko iznosa s računa, pod uslovima predviđenim ugovorom o njenom izdavanju.

Da bi dobio debitnu karticu, potrebno je samo da otvoriš tekući račun u nekoj banci i da plaćaš minimalnu sumu za mesečno održavanje. Za izdavanje kreditnih kartica važe posebni uslovi. Samo dobijanje kartice često se plaća, kao i godišnja članarina, koja je veća od održavanja debitne kartice. Uz to, mogu se tražiti i sredstva obezbeđenja, kao što su menica ili polaganje određenog depozita.

Postojanje i visina provizije zavise od tipa kartice i banke koja je izdaje. Kreditne kartice su, u principu, skuplje od debitnih. Na primer, za podizanje gotovog novca s bankomata tvoje banke debitnom karticom ne naplaćuje se provizija, dok se za istu transakciju kreditnom karticom provizija zaračunava čak i ako podižeš svoj novac, a ne zadužuješ se kod banke. Naravno, za pozajmice od banke koje uzimaš na ovaj način plaća se povelika kamata.

„Marke“ platnih kartica

Nа teritoriji Srbije postoji šest „maraka“ plаtnih kаrticа — dve domaće (DinaCard i YUBA — njihovo važenje u inostranstvu je ograničeno) i četiri strane (VISA, MasterCard/Maestro, American ExpressDiners Club Card).

American ExpressDiners Club Card jesu nebаnkаrske kаrtice (iako ih banke mogu izdavati kao posrednici), što znаči dа zаhtev zа njihovo dobijаnje ne morаš da podneseš isključivo u nekoj bаnci, već možeš otići direktno u prostorije Diners Club Internationala (American Express nemа predstаvništvo u Srbiji, već se ovа kаrticа dobija posredstvom bаnke).

Svaki od ovih brendova ima po nekoliko varijanti debitnih i kreditnih kartica, s različitim karakteristikama.

Sadržina ugovora

Ugovor o izdavanju i korišćenju kartice, pored osnovnih podataka o banci i klijentu, mora da sadrži:

 • karakteristike, način upotrebe i ograničenja upotrebe kartice, s posebnim naglaskom na bezbednost;
 • valutu u kojoj se obračunavaju dugovanja;
 • obaveštenje o naknadi za podizanje gotovine na bankomatu druge banke;
 • obaveštenje o provizijama za korišćenje kartice u inostranstvu, valuti u kojoj se evidentira takva transakcija i kursu koji se primenjuje pri konverziji;
 • odgovornost i način postupanja korisnika i banke u slučaju neovlašćenog korišćenja, oštećenja, krađe ili gubitka kartice;
 • način postupanja korisnika i banke u slučaju blokade kartice;
 • pravo korisnika na odustanak od ugovora, uslove i način odustanka;
 • pravo na prigovor i mogućnost vansudskog rešavanja spora.

Lični identifikacioni broj (PIN)

Uz platnu karticu dobijaš i numeričku (brojčanu) šifru, takozvani PIN (personal identification number — lični identifikacioni broj), bez kojeg nećeš moći da koristiš karticu. Taj broj treba da otkucaš na tastaturi bankomata kada podižeš novac ili na POS terminalu pri kupovini, ali ti niko ne može tražiti da mu saopštiš PIN. Taj broj treba da zna samo korisnik kartice.

Koverat s PIN-om koji si dobio od banke ili papirić sa zapisanim PIN-om (ako već ne možeš da ga zapamtiš, što bi bilo najbolje) nikako ne treba da nosiš zajedno s karticom.

Banka mora da obezbedi da niko drugi nema pristup PIN-u dok ti ne uruči platnu karticu i PIN, i snosi sve eventualne posledice otkirvanja PIN-a i zloupotrebe kartice do tog trenutka.

Korišćenje kartice u inostranstvu

Karticama se u zemlji može plaćati (ili podizati gotovina) samo u dinarima. Za korišćenje u inostranstvu moraš da računaš na veće provizije, kao i na troškove konverzije valuta.

Ustupanje (prodaja) duga po platnoj kartici

Banka može da proda tvoj dug drugoj banci, ali o tome mora da te obavesti. To se najčešće dešava kada ne može da ga naplati. Ceo dug po jednom ugovoru može se prodati samo jednoj banci; banka ne može da prodaje dug „na parče“. U slučaju prodaje duga, ti zadržavaš sva prava i obaveze iz prvobitnog ugovora, a banka koja je kupila dug nema pravo da te dovede u nepovoljniji položaj od onoga u kojem bi bio da potraživanje nije prodato, a ne može ni da ti naplati nikakve dodatne troškove.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
4.5/5
(Ukupan broj ocena:26)
This entry was posted in Platne kartice and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje