U pravu si! Online

Izdavanje i korišćenje kreditnih kartica

Kreditna kartica, kao i sve platne kartice, služi za bezgotovinsko plaćanje roba i usluga i podizanje gotovine na šalteru banke ili bankomatu. Iznos koji možeš da potrošiš, međutim, nije ograničen stanjem tvog računa, kao kod debitnih kartica, već ti s bankom ugovaraš mogućnost da se zadužiš do određene sume (takozvani kreditni limit) — praktično, da koristiš jednu vrstu kredita na koji plaćaš kamatu i o tome s bankom sklapaš poseban ugovor.

Način plaćanja duga zavisi od vrste kreditne kartice i banke koja je izdaje.

Uslovi dobijanja kreditne kartice

U principu, da bi dobio kreditnu karticu, moraš biti punoletan i imati stalna primanja (plata, penzija…). U nekim slučajevima, umesto stalnih primanja traži se polaganje depozita.

Za neke kartice neophodno je da imaš otvoren tekući račun u banci koja ti izdaje karticu i da preko njega primaš platu ili penziju, dok za druge to nije uslov.

Određivanje kreditnog limita

Možeš da se zadužiš do određenog iznosa kreditnog limita, koji zavisi od tvojih primanja (neke banke to definišu, na primer, do četiri plate ili tri penzije) i tipa kartice (one koje nose oznaku silver, gold, platinum i slično nude veći maksimalni kreditni limit, ali se plaća i veća članarina).

Kreditni limit predstavlja maksimalni iznos zaduženja, dakle, ne moraš da koristiš ceo iznos, a kad otplatiš deo duga, opet možeš da se zadužiš za toliko.

Postoje i kartice koje se zasnivaju na položenom depozitu, a ne na primanjima. U tom slučaju ti položiš određeni iznos u banci i toliki je tvoj kreditni limit. Banka tebi plaća kamatu na depozit, naravno, znatno nižu od one koju ti plaćaš njoj.

U nekim bankama možeš da položiš depozit i ukoliko si karticu dobio na osnovu mesečnih primanja, s tim što on utiče na smanjenje kamatne stope koju plaćaš na revolving kredit.

Plaćanje u inostranstvu

U nekim bankama potrebno je da imaš devizni račun da bi mogao da koristiš kreditnu karticu u inostranstvu. U drugima se kartica i bez toga može koristiti u inostranstvu, a sve obaveze preračunavaju se u dinare, ali vodi računa o tome koji kurs banka pri tom koristi.

Neke banke ne nude mogućnost korišćenja DinaCard kartice u inostranstvu.

Dodatne pogodnosti

Uz kreditne kartice, banke često nude i dodatne pogodnosti kao što su odloženo plaćanje ili popusti (opet u tačno određenim trgovinskim kućama), besplatno putno zdravstveno osiguranje i slično. Strani brendovi kreditnih kartica omogućavaju popuste i u inostranstvu. Kartice koje nose oznake plemenitih metala (na primer, platinum) mogu obezbeđivati i ekskluzivne pogodnosti, kao što je pristup VIP salonima na aerodromima.

Sredstva obezbeđenja

Kada podneseš zahtev za karticu, obično je potrebno da priložiš i jednu ili dve menice kao sredstvo obezbeđenja u slučaju neplaćanja duga, mada ima banaka koje to ne traže.

Dodatne kartice

Uz osnovnu karticu možeš da dobiješ i dodatne (obično do dve), koje će moći da koriste osobe koje ti ovlastiš. Potrošnjom po dodatnim karticama zadužuje se tvoj, osnovni račun, pa ukupna potrošnja mora biti u okviru tvog kreditnog limita. Na dodatne kartice plaća se članarina, nešto manja od one za osnovnu karticu.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
4.8/5
(Ukupan broj ocena:3)
This entry was posted in Platne kartice and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje