U pravu si! Online

Vrste kredita

Postoje gotovinski (keš) i namenski krediti. U slučaju gotovinskih kredita, banka na tvoj račun prebacuje novac, koji ti trošiš za šta hoćeš i ni banci niti ikom drugom ne moraš da objašnjavaš za šta si ga potrošio.

Postoje tri vrste namenskih kredita: potrošački, stambeni (o kojima pišemo u posebnom članku) i krediti za refinansiranje. Za ovu vrstu kredita ne samo da se tačno zna za šta si dobio pozajmicu, već se novac prebacuje direktno na račun trgovca od kojeg si kupio neku stvar (ako je reč o potrošačkom kreditu), vlasnika nekretnine ili izvođača građevinskih radova (za stambene kredite) ili druge banke kojoj si nešto dužan po osnovu kredita ili dozvoljenog minusa (u slučaju kredita za refinansiranje).

U slučaju korišćenja namenskih kredita, banka je ovlašćena da u svako doba kontroliše njihovu namensku upotrebu i da od tebe zahteva dokumentaciju koja to dokazuje. Korišćenje namenskog kredita u druge svrhe jeste osnov za raskid ugovora od strane banke.

Potrošački krediti

Banka može da ograniči za koju vrstu robe odobrava potrošačke kredite. U nekim bankama, za dobijanje potrošačkog kredita nije neophodno ići u filijalu banke, već se potrošački kredit može dobiti na prodajnom mestu na kojem hoćeš da kupiš robu (pod uslovom da oni imaju ugovor s bankom). Najčešće nisu potrebna nikakva dokumenta osim lične karte.

U slučaju potrošačkih kredita, ako odustaneš od kupovine robe iz razloga iz kojih to omogućavaju propisi o zaštiti potrošača, ugovor o kreditu te ne obavezuje. Prodavac je dužan da o tvom odustanku obavesti banku u roku od osam dana, a banka je dužna da ti vrati ono što si joj do tada platio, računajući i kamatu, najkasnije 30 dana od prijema tog obaveštenja.

Ako zaključiš ugovor o kupovini robe ili usluge koji je vezan za dobijanje kredita, a kredit ti ne bude odobren, ugovor se raskida, osim ukoliko ti ne odlučiš drugačije.

Krediti za kupovinu vozila

Kredit za kupovinu automobila moći ćeš da podigneš bez obzira na to da li je reč o novom ili polovnom vozilu i bez obzira na to da li ga kupuješ od privatnog vlasnika ili firme. Međutim, obično važe ograničenja u pogledu starosti polovnog vozila. Negde je to fiksno određeno, kaže se da automobil ne sme biti stariji od toliko i toliko godina ili meseci, ali postoje i zanimljive kombinacije gde se kaže da zbir rata otplate kredita i meseci starosti vozila ne sme biti veći od, na primer, 84 meseca.

Naravno, računaj da će ti, osim zaloge na kupljeni automobil, banka tražiti i da ga kasko osiguraš tako da osiguranje, u slučaju isplate, dobije banka.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
4.7/5
(Ukupan broj ocena:2)
This entry was posted in Krediti and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje