U pravu si! Online

Zamena dinara za devize

Devizni kurs

Kurs se formira slobodno, u zavisnosti od trenutne ponude i potražnje za određenom valutom na tržištu novca. Država, kroz Narodnu banku Srbije, učestvuje na ovom tržištu, i kupoprodajom deviza pokušava da utiče na kurs na način koji će onemogućiti drastične promene u vrednosti dinara.

Zvanični i indikativni devizni kurs

U skladu sa razvojima na tržištu, država propisuje sopstveni kurs dinara prema evru (poznat i kao „zvanični“), koji se koristi prilikom obračunavanja carinskih taksi i u knjigovodstvene i statističke svrhe, i ni na koji način ne obavezuje menjače. Zvanični kurs Narodne banke Srbije objavljuje se svakog dana do 18 časova, a važi od 8 časova narednog dana.

Svakog dana do 14 časova, Narodna banka objavljuje i indikativni kurs evra, koji se obračunava na osnovu uvida u kretanja na domaćem tržištu deviza do 12.30 časova; svrha ovog kursa jeste da svim zainteresovanim stranama ukaže (indicira) na promene u kursu evra tokom 24 sata koji proteknu između objavljivanja dva zvanična kursa.

Ovlašćeni menjači

Razmena deviza istovremeno se odvija na više nivoa: između menjačnica i Narodne banke Srbije, između poslovnih banaka i Narodne banke, međusobno između poslovnih banaka… Građani mogu da kupuju i prodaju devize samo u ovlašćenim poslovnim bankama i privatnim menjačnicama; Narodna banka ne radi sa fizičkim licima.

Koje valute možeš da kupiš i prodaš u Srbiji?

Odlukom o vrstama deviza i efektivnog stranog novca koje se kupuju i prodaju na deviznom tržištu, utvrđeno je da fizička lica u Srbiji mogu legalno da kupuju ili prodaju novac u sledećim valutama: australijski dolar, kanadski dolar, danska kruna, japanski jen, kuvajtski dinar, norveška kruna, švedska kruna, švajcarski franak, britanska funta, američki dolar, evro, hrvatska kuna, bosanskohercegovačka konvertiblina marka, češka kruna, poljski zlot i mađarska forinta.

Nažalost, ovo ne znači da ćeš moći da upadneš u prvu menjačnicu i zahtevaš da ti zamene 18 zlota koji su ti ostali u džepu od prošlogodišnje vikend-avanture u drevnom Krakovu. Većina radi samo sa popularnijim – kao što su evro, dolar i švajcarski franak, a, kako prilaziš nekoj državnoj granici, češće su i „prekogranične“ valute kao što su mađarska forinta, hrvatska kuna ili BiH konvertibilna marka. Za druge valute – moraćeš dobro da se raspitaš.

Menjanje novca „na crno“

Za neovlašćenu kupoprodaju deviza predviđena je zatvorska kazna od šest meseci do pet godina. To možda jeste najozbiljniiji, ali ne i jedini rizik u koji se upuštaš pri kupoprodaji deviza “na crno” falsifikati su u ovakvim razmenama otprilike milion puta češći nego pri legalnoj kupoprodaji u banci ili menjačnici, a često se događa i da je „diler“ zapravo običan razbojnik koji će, uz par veštih pokreta ruke, uspeti da te namagarči i preda ti, recimo, samo trećinu iznosa koji je maločas na tvoje oči uredno prebrojao.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
3.0/5
(Ukupan broj ocena:5)
This entry was posted in Gotovina and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje