U pravu si! Online

U menjačnici – valute, provizije i slično

Valute

Većina menjačnica u Srbiji, kupuje i prodaje samo evre, dolare i franke, iako je spisak valuta kojima je u našoj zemlji legalno trgovati znatno duži. Iako su neke, ili sve dozvoljene valute, navedene i na spisku prodajnih i kupovnih kurseva u samoj menjačnici, nisu obavezni da imaju novac u valuti koju želiš, niti da ga na tvoj zahtev pribave.

Razmena kovanog novca

Menjačnice nisu obavezne da primaju novčiće neke strane valute – mada neke (retke) to ipak čine. Poslovi razmene deviza između „velikih igrača“ (Narodna banka Srbije i poslovne banke) odvijaju se isključivo uz korišćenje štampanih novčanica; samim tim, ni menjačnice (koje su sa bankama povezane) uglavnom nemaju interes da se zatrpavaju kovanicama – posle nemaju načina da ih se otarase.

Iznos

Teorijski, u menjačnici možeš da kupiš ili prodaš bilo koji iznos deviza. Praktično, menjač je obavezan da ti razmeni novac do visine iznosa koji drži u blagajni – ne i da u bilo kom trenutku poseduje sumu koja je tebi potrebna. Ako kupuješ više od 5.000 evra, u evrima ili u protivvrednosti neke druge strane valute, treba da to najaviš 48 sati unapred.

Provizija

Menjačnice imaju pravo da naplaćuju proviziju za svoje usluge. Maksimalna dozvoljena provizija za razmenu ispravnih dinarskih i deviznih novčanica iznosi tri odsto, mada je većina menjačnica uopšte ne naplaćuje. S druge strane, gotovo sve menjačnice naplaćuju proviziju za kupoprodaju oštećenih dinarskih i deviznih novčanica, a njen gornji prag nije zakonski definisan.

Ako postoji, provizija se obračunava na dinarski deo transakcije i naplaćuje u dinarima, a informacije o njenoj visini moraju biti vidno istaknute.

Transakcija

Neposredno pre transakcije, menjač je dužan da te obavesti o tačnom iznosu novca koji ćeš tom transakcijom dobiti. Mora biti istovetan iznosu koji si proračunao množenjem kursa na reklamnoj tabli, ili veći od njega. Ako ti se iznos ne dopada, imaš pravo da odustaneš od transakcije.

Izdavanje potvrde o otkupu/prodaji

Pošto si pristao na iznos i menjač te je isplatio, moraš dobiti i potvrdu o izvršenoj transakciji koja sadrži informacije o razmenjenoj sumi novca, obračunatom kursu, sumi novca koju si dobio zauzvrat, imenu i adresi menjačnice, datumu i vremenu transakcije… Ove potvrde štampaju se elektronski, korišćenjem posebnog softvera; ako kompjuter kojim slučajem ne radi, menjač je dužan da ručno napravi potvrdu koja će sadržati sve navedene podatke, ali i njegov potpis i pečat menjačnice.

Kada menjaš novčanice od 50 i 100 dolara, na potvrdi o transakciji naći će se i tvoji lični podaci. Ova mera sprovodi se radi sprečavanja rasturanja lažnog novca, a dolar je najčešće falsifikovana valuta na svetu.

Problem?

Prilikom prekršaja bilo kog od ovih pravila, menjač rizikuje visoku novčanu kaznu, ali i privremeno (a ako se ne opameti – i trajno) zatvaranje menjačnice od strane Devizne inspekcije Ministarstva finansija. U tome mu možeš pomoći tako što ćeš ga navedenoj inspekciji uredno prijaviti.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
2.7/5
(Ukupan broj ocena:6)
This entry was posted in Gotovina and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje