U pravu si! Online

Falsifikovanje novca

Falsifikati i falsifikovanje

Falsifikovani novac je lažni novac – komad papira ili metala koji su neke vešte, ili manje vešte ruke pokušale da obrade na način da podseća na važeće apoene određene novčane valute. Učešće u bilo kojoj fazi falsifikatorskog procesa veoma je kažnjivo:

 • za falsifikovanje novčanica zaprećena je kazna od dve do 12 godina zatvora (plus novčana kazna, što osuđeniku verovatno predstavlja problem manji od prethodnog);
 • za „pomoć u poslu“, ili preciznije, za pravljenje, nabavljanje i davanje drugom sredstava za falsifikovanje, kazna se kreće od šest meseci do pet godina (i novčana kazna);
 • za stavljanje u promet, ili nabavku falsifikovanih novčanica sa namerom stavljanja u promet, kazna je od jedne do 10 godina (i, naravno, novčana kazna). Ako je vrednost falsifikovanog novca veća od milion i po dinara, raspon zatvorske kazne raste na pet do 15 godina.

Kako da prepoznaš falsifikat

Kovani, a naročito štampani novac zaštićeni su od falsifikovanja na više načina – upotrebom specijalnog papira, štamparske boje i tehnike štampanja. Od vidljivijih mera zaštite novčanica, vredi istaći „vodeni znak“ sa portretom ličnosti koja je predstavljena na novčanici, nit srebrne boje na kojoj je veoma sitnim slovima ispisana reč „DINAR“, „OVI element“ (samo na novčanicama od 1.000 i 5.000 dinara), koji menja boju u zavisnosti od ugla gledanja, i kinegram (samo na novčanici od 5.000 dinara), element koji, pomeranjem novčanice, formira nekoliko slika koje se prelivaju jedna u drugu. Neka sredstva zaštite vidljiva su samo pod UV lampom (lampa sa ultraljubičastim zracima).

Kompletnu listu i opis zaštitnih mera naći ćeš ovde; ipak, ako si u situaciji da primaš veći broj novčanica, bolje je da transakciju obaviš preko računa u banci, ili da za pomoć u proveri novca zamoliš nekog registrovanog menjača.

Šta da radiš sa falsifikatom

Po zakonu, svako ko posumnja da je neka novčanica falsifikat – bio on službenik banke, prodavac u butiku ili običan građanin – dužan je da to prijavi policiji. Policija privremeno oduzima novčanicu i šalje je na ekspertizu u Narodnu banku Srbije; ako se ispostavi da je u pitanju falsifikat, novčanica će biti oduzeta trajno.

Policajci će svakako želeti informacije u vezi sa načinom na koji si do novčanice došao. Naravno, nisi obavezan da to znaš, ali, ako sumnjaš na nekoga, a posebno ako veruješ da se stvar nije dogodila slučajno, tvoja prijava mogla bi da dovede do pokretanja krivičnog postupka protiv onoga ko te je prevario. Ako njegova krivica bude dokazana, doći ćeš do svog novca – i to je, zapravo, jedini način da se to dogodi.

„Uvaljivanje“

Naravno, „snalažljivijem“ građaninu moglo bi pasti na pamet da pokuša da uvali falsifikovanu novčanicu nekome, na način na koji ju je neko drugi uvalio njemu. Za takve, evo opet malo Krivičnog zakonika: „Ko lažan novac koji je primio kao pravi, pa, saznavši da je lažan, stavi u opticaj… kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine“.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
4.3/5
(Ukupan broj ocena:27)
This entry was posted in Gotovina and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje