U pravu si! Online

Banke — opšte informacije

Banke su specijalizovane finansijske institucije (obavezno akcionarska društva) koje, uz dozvolu i nadzor Narodne banke Srbije, pružaju određene finansijske usluge. Da bi mogle da obezbede sigurno i stabilno poslovanje i u svakom trenutku ispune obaveze prema poveriocima, banke moraju raspolagati novcem, kapitalom, čiji iznos ne sme da padne ispod granice određene zakonom (deset miliona evra).

Ove finansijske institucije zarađuju, s jedne strane, kroz razliku u kamatama koje banke plaćaju na novac koji prikupljaju (putem štednje ili izdavanja hartija od vrednosti, na primer), i kamatama koje klijenti plaćaju na pozajmice (kredite) koje dobijaju od banke, s druge strane, kao i naplatom provizija za različite usluge koje pružaju.
Banke posluju posredstvom svojih filijala, odnosno teritorijalnih organizacionih jedinica.

Bankarski poslovi

Usluge banaka koje koriste građani, fizička lica, pre svega su:

 • depozitni poslovi, odnosno primanje novca (dinara ili deviza) na štednju, na koju banka plaća štediši kamatu;
 • kreditni poslovi, u kojima banka daje klijentu kredit, pozajmicu, a klijent banci, uz vraćanje pozajmice na rate, plaća i kamatu;
 • otvaranje dinarskog ili deviznog računa na koji bančinom klijentu stižu uplate iz raznih izvora (plate, penzije, honorari, alimentacija…) i s kojeg on može podizati novac ili obavljati bezgotovinsko plaćanje (banka naplaćuje određeni iznos za održavanje računa, a u određenim slučajevima i proviziju na isplatu novca ili bezgotovinsko plaćanje);
 • izdavanje i održavanje platnih kartica (debitnih i kreditnih), pomoću kojih klijent obavlja bezgotovinsko plaćanje i diže novac s bankomata; koristeći kreditne kartice klijenti banke koriste unapred odobreni kredit i plaćaju odgovarajuću kamatu;
 • dinarski i devizni platni promet, odnosno usluge prenosa novca na određeni račun, za šta banka naplaćuje proviziju;
 • menjački poslovi.

Uz to, banke obavljaju i niz drugih poslova, koji najčešće nemaju direktne veze s građanima (izdavanje hartija od vrednosti, brokersko-dilerski poslovi, izdavanje garancija i tako dalje).

Izbor banke

Visine kamata i provizija i ostali uslovi poslovanja znatno se razlikuju od banke do banke. Koju ćeš izabrati — najviše zavisi od vrste usluga koje su ti potrebne. Jedna banka može imati najpovoljnije uslove za dinarsku štednju, druga za vođenje tekućih računa, a treća za stambene kredite.

Ništa te ne sprečava da koristiš usluge više banaka, kod svake ono što je za tebe najpovoljnije, ali treba da znaš da se usluge često nude u paketima (određene kreditne pogodnosti, na primer, često važe samo za osobe koje imaju tekući račun u toj banci), kao i da ćeš, ako se pojavi potreba da novac iz jedne banke prebacuješ u drugu, možda morati da platiš toliku proviziju da će se prednost poslovanja s više banaka istopiti.

Banke menjaju uslove zavisno od situacije na tržištu, pa je najvažnije biti u toku i sve pažljivo proračunati. Ne bi bilo na odmet ni da nekog ko je već koristio usluge banke koja te zanima pitaš kakva su njegova iskustva.

Od važnosti mogu biti i naizgled trivijalni faktori kao što su udaljenost filijale od tvog stana ili radnog mesta, ili njeno radno vreme.

Danas većina banaka nudi i neke usluge elektronskog bankarstva (mogućnost da neke transakcije obavljaš putem Interneta), pa i to treba uzeti u obzir.

Kontakt

Podatke o uslovima poslovanja banaka možeš da nađeš na njihovim sajtovima. Ipak, te podatke treba uzeti s rezervom, jer su, na primer, kamate date okvirno, a krajnji obračun troškova može da varira.

Ako ti nešto nije jasno, možeš da im pošalješ e-mail ili ispuniš kontakt formular na sajtu, a možeš i da pozoveš kontakt centar banke (brojeve telefona takođe ćeš naći na sajtu).

Sve te podatke možeš da dobiješ i u filijalama banaka, a tamo ćeš morati da odeš i kada odlučiš da otvoriš račun ili koristiš neku drugu uslugu. U filijalama ćeš naći mnoštvo brošura koje objašnjavaju (i reklamiraju) određene bankarske usluge, a možeš i da tražiš da razgovaraš sa službenikom (obično se zove savetnik) koji će ti objasniti sve što ga pitaš i zaključiti s tobom odgovarajući ugovor ako se na to odlučiš.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
3.2/5
(Ukupan broj ocena:3)
This entry was posted in Banke and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje