Ne ignorišite upozorenja! Zbog prljavog dpf filtera može da Vam se zapali auto

Sve češće se na portalima mogu pročitati vesti o zapaljenim automobilima na putu. Ovi strašni događaji nekada su bili retkost, a danas su sve češća pojava. Na žalost, neki od njih se završe i tragično po putnike. Najčešći razlog zbog kojih dolazi do ovoga je zapušen dpf filter na dizel automobilu. S obzirom na to da je cena čišćenja dpf filtera mnogo manja nego kupovina novog automobilia, ili popravka delova koji se kvare zbog njegove zapušenosti, trebalo bi da se uvede kao obavezan deo servisiranja svih dizelaša.

 

Dpf filter je deo izduvnog sistema svih dizel automobila. On služi da spreči emitovanje svih čestica i gasova koji nastaju u toku rada dizelaša. Dpf filter se sastoji od metalnog okvira i keramičkog saća. Upravo je ovo saće komponenta filtera koja zadržava svu prljavštinu i ne dozvoljava joj da ode u atmosferu. Kada se dpf filter isprlja on uzrokuje mnoge probleme na kolima, a na kraju, ukoliko se svi znaci ignorišu, i do požara na autu u toku vožnje.

 

Koje još probleme uzrokuje prljav dpf filter?

 

Zaprljan dpf filter utiče direktno na rad motora i na njegovu snagu. Kada je dpf filter prljav, auto u toku vožnje ne može da postigne više od 2800 obrtaja, a to se posebno primećuje u vožnji na uzbrdicama, pogotovo na gradskim uzbrdicama. Zaprljan dpf filter zatim stvara probleme sa katalizatorom, egr ventilom i na kraju dovodi do kvara na turbini. Svi znaju da je za kupovinu polovne turbine potrebno izdvojiti i do hiljadu evra, a za novu i po par hiljada, pa uzimajući u obzir to ispostavlja se da je cena čišćenja dpf filtera prava sitnica u odnosu na popravku svih problema koje može da uzrokuje.

 

Treba napomenuti da se na tehničkom pregledu meri zapušenost ovog filtera i da se zbog toga često ne može registrovati auto. Tek kada se to dogodi mnogi vlasnici dizelaša se raspituju koja je cena čišćenja dpf filtera i gde se to može uraditi?

 

Gde se može očistiti dpf filter

 

Prva pomisao je da se dpf filter može očistiti u bilo kojoj automehaničarskoj radionici. To nije tačno jer je za proces čišćenja filtera neophodna posebna oprema, čak i sonde sa kamerom i određene hemikalije koje ne mogu svuda da se nađu. Zbog toga se treba raspitati i otići u servis koji se bavi čišćenjem filtera.

 

Kako izgleda čišćenje filtera?

 

Čišćenje dpf filtera se može uraditi na dva načina. Ono što je zajedničko i jednom i drugom načinu čišćenja je to što se filter potapa u određene hemikalije, koje se u servisima nazivaju „deterdžent“ koje treba da razgrade svu prljavštinu nakupljenu na keramičkom saću. Nakon toga se filter stavlja u „peć“ koja imitira proces koji se inače odvija u automobilu tokom brže vožnje na otvorenom putu i koja sagoreva svu nakupljenu prljavštinu.

 

Ono po čemu se čišćenje dpf filtera razlikuje od servisa do servisa je tehnologija kojojm to rade, odnosno, da li filter otvaraju i vade saće, pa ga zatim čiste, ili čitav proces rade sa celim filterom. U zavisnosti od toga koji način odaberete zavisi cena čišćenja dpf filtera.