Najtraženiji medju polovnim automobilima u Srbiji 

vw golf dvojka

Početak proizvodnje Golfa i početak prodaje na evropskom tržištu bio je davne 1974. godine kada je predstavljen Golf 1. U periodu od 1976. do 1981. dobio je niz nagrada za automobil godine od svetski poznatih časopisi za automobile. Ovaj automobil je dizajnirao poznati italijanski dizajner automobila i arhitekta Giorgetto Giugiaro. Automobil se proizvodio do 1984. godine, kada je zamenjen Golfom nove generacije. Prva generacija golfa dolazila je u nekoliko različitih verzija poput kabrioleta i GTI -ja.

Krajem 1983. godine VW je predstavio drugu generaciju Golfa, koju je dizajnirao direktor dizajna Schaefer, koristeći model Giugiaro. U poređenju sa prethodnikom, „ vw golf dvojka“ je uvećana u svim dimenzijama. Golf 2 je napravljen u 6,3 miliona primeraka. Ovaj automobil donosi mnogo promena u motorima, počevši od super motora G60, GTD motora do motora Sinchro, koji po prvi put omogućava pogon na sve točkove. Golf druge generacije proizveden je sa 3 i 5 vrata i proizveden je samo u hečbek verziji.

Osim u Americi i Kanadi, VW Golf se proizvodio i u Jugoslaviji, tačnije u Sarajevu, u fabrici Vogošća, a zvao se TAS (Sarajevska fabrika automobila). Popularnost ovog automobila u BiH i dalje opada, pa je 2016. godine planirano podizanje spomenika u čast ovog automobila, iako sličan već postoji u austrijskom gradu Vorthersee. Danas se na putevima zemalja bivše Jugoslavije još uvek može videti veliki broj dobro očuvanih primeraka ovog modela.

Treća verzija Golfa, popularna “trojka”, predstavljena je na evropskom tržištu 1991. godine i osvojila je nagradu za evropski automobil godine u prvoj godini proizvodnje. Jedan od razloga zašto je ovaj model bio jedan od najtraženijih automobila krajem 1990 -ih je njegov motor. Bio je to 1,9-litarski dizel motor sa 90 KS, koji je jedan od najboljih VW motora u proizvodnji.

Četvrta generacija je počela sa prodajom 1997. godine, a 2002. godine postala je najtraženiji automobil u Evropi. VW je razvio ovaj model sa namerom da preuzme vodeću ulogu u segmentu porodičnih automobila. Mnogo više posla je urađeno na unutrašnjosti i ostalim dodacima. Za ovaj Golf model se kaže da je automobil koji poseduje sve.

VW Golf V predstavljen je na sajmu automobila u Frankfurtu 2003. godine. U naredne dve godine dobio je niz nagrada i priznanja od raznih poznatih časopisa i TV emisija, nakon čega je VW odlučio da počne prodavati petu generaciju na američkom tržištu.

Šesta generacija Golfa zadržava osnovne karakteristike svog prethodnika, sa naprednijom unutrašnjošću i rešetkom preuzetom delom iz VW Scirocco -a. Od 2008. godine, kada se pojavio, ovaj automobil je bio primer za sve buduće modele Golfa. Sa standardnih 7 vazdušnih jastuka i sistemom elektronske kontrole stabilnosti (ESP), Golf 6 je dobio najviše 5 zvezdica na Euro NCAP bezbednosnom testu.

Golf sedme generacije predstavljen je 2012. godine i uvijek donosi tehnološke inovacije u odnosu na ostale konkurente, zadržavajući prepoznatljiv dizajn.

Do sada je prodato preko 29 miliona Golfova, što ga čini trećim najprodavanijim modelom u istoriji automobilske industrije.

Golf je prva referenca kada neko odluči da kupi polovni automobil – prvo vidite koliko košta, a zatim se porede svi ostali, čak i mnogi novinari automobila u svojim izveštajima identifikuju C segment sa klasom Golf.

Golf sedme generacije sa 1.6 TDI motorom i svom potrebnom opremom jedan je od najtraženijih polovnih automobila na tržištu. Ponosno nosi titulu najprodavanijeg automobila u Evropi u 2018. godini sa isporučenih 502.750 automobila.