Najplaćeniji poslovi u 2021

Lista poslova koji donose najveću zaradu može biti duža ili kraća, u zavisnosti od toga da li se posmatra u okviru granica naše zemlje, ili na svetskom nivou. Na isti način, neka zanimanja su plaćenija u jednom nego u drugom regionalnom području, što sve zavisi od mehanizama prakse i samog standarda.

Kao najplaćeniji poslovi u 2021. godini, mogu se izdvojiti razni, od pilota do posla vozača kamiona u Beogradu. Nekoliko onih koji se ističu po svojim zaradama u ovoj, ali i prethodnoj godini, biće predstavljeno u nastavku teksta.

IT sektor – savršen rad računara i mreže

Sektor koji je u poslednje dve decenije doživeo ne samo nastanak i razvoj, već eksponencijalni rast, jesu informacione tehnologije. Danas su poslovi poput programera, IT stručnjaci, IT menadžeri, konsultanti i svi drugi profesionalci u oblasti bavljenja računarima, internetom i mrežama, i više nego popularna zanimanja, ali i vrlo tražena. U skladu sa visokom tražnjom i veoma obrazovanim i iskusnim kadrovima, njihove plate mogu biti vrtoglavo visoke, i to od 1.000 evra za početne pozicije, što je čak i retka suma, pa na više. Prosečno posmatrano u našoj zemlji, programeri imaju plate nešto više od 1.500 evra, što se smatra fenomenalnom platom, koju prati njihov stručan rad, i često preko redovne dnevne satnice

Vazduhoplovstvo – sektor koji nosi visoke zarade

Upravljanje avionom i generalno obavljanje poslova u vazduhoplovstvu, podrazumeva prethodno ispunjavanje različitih, rigoroznih i strogih procedura i uslova. Ne samo da je potrebno steći profesionalna znanja, veštine i sposobnosti, već i kompletno zdravlje, higijena i navike moraju biti na odličnom nivou. Posao koji zahteva koncentraciju, nosi određeni rizik i obavlja se u skladu sa jasno definisanim pravilima, obezbeđuje i sjajna primanja u našoj zemlji. Tako, zaposleni sektoru vazdušnog saobraćaja imaju prosečnu platu oko 1.300 evra u proseku, odnosno nešto nižu od IT stručnjaka.

Pilot

Vozači kamiona

Iako za ovo za nimanje nisu potrebne visoke kvalifikacije poput fakulteta ili visoke škole, ono se svrstava u najplaćenjihe poslove u 2021. godini. Posao vozača kamiona u Beogradu je jedan od najplaćenih zanimanja u glavnom gradu Srbije, kako zbog dinamike posla tako i zbog nedostatka stručnih i profesionalnih vozača te je zbog toga i plata vozača kamiona dosta visoka i dostiže i preko 1.ooo evra. Za obavljanje poslva vozača kamiona u Beogradu ali i drugim gradovima nepohodno je višegodišnje iskustvo i naravno obavezna dozvola za upravljanje vozilima C kategorije. Za razliku od vozača kamiona u našoj zemlji, plate onih koji obavljaju ovu delatnonst u zemljama zapadne Evrope dostiže i preko 3.000 evra na mesečnom nivou.

Naučnici – slobodni stvaraoci neiscrpnih ideja

Nauka je oblast kojom se neminovno bave vrhunski stručnjaci, odnosno profesionalci i ljudi koji imaju visoke kvalifikacije. Pored završenih osnovnih i postdiplomskih studija, naučnici objavljuju niz radova i publikacija, realizuju projekte i donose brojne inovacije u svakodnevnicu ljudi, kao i u određene oblasti života i poslovanja. Kada se radi o njihovim zaradama, one se nalaze na trećem mestu u ovoj godini. Posmatrano u proseku, naučnici imaju platu od oko 1.100 evra, što može varirati od jedne do druge oblasti rada, kao i od jedne do druge osobe.

Zaposleni u domenu finansija – ekonomski fokus

Jedan od najplaćenijih poslova u našoj zemlji u 2021. godini obuhvata i radna mesta u oblasti finansija. Bavljenje novčanim sredstvima, računovodstvenim i ekonomskim poslovima na visokim, najčešće menadžerskim i direktorskim pozicijama, nosi visoke zarade. Sve to važi za brojne poslove, osim osiguranja i fonda za penzijsko osiguranje, koji imaju drugi nivo plate. Prosečno posmatrano, zaposleni u finansijama sa visokom stručnom spremom i iskustvom ima prosečnu platu od 1.000 evra.

Navedeni su najplaćeniji poslovi karakteristični za 2021. godinu, koji se ne razlikuju u velikoj meri od prethodnih. Dodatno su povećane plate lekarima i medicinskim radnicima, što ih čini plaćenijim nego ranije, što je i svetski trend u današnjem vremenu. Pored toga, zaposleni u sektoru građevinarstva, rudarstva i energetike imaju visoke zarade, kao i u domenu filma, produkcije i kinematografije.

Ako ste u potrazi za poslom, a naročito onim najplaćenijim, uvek možete postetii neki od najpoznatijih portala za pretragu posla kao što je Klik do posla i pronaći sve poslove na jednom mestu i veoma lako aplicirati za iste.