Kupujete polovni traktor? Evo šta treba da znate

Rešili ste da kupite polovni traktor ali niste sigurni da imate sve potrebne informacije koje bi vam pomogle u odabiru istog? Donosimo vam par korisnih informacija koje će vam pomoći u tom slučaju. Pre toga evo par reči o samom traktoru. Traktor predstavlja pogonsko vučnu mašinu i zahvaljujući njoj obavljamo različite radne operacije. Bilo koje domaćinstvo koje se bavi poljoprivredom teško da bi moglo bilo šta da završe na njivi da nema ove mašine. Kupovina samog traktora je bitna ali podjednako bitno je i održavanje istog. Na ovaj način traktor ostaje ispravan i svako ko se bavi ili želi da se bavi poljoprivredom ovu činjenicu mora da zna. 

Kupovinom traktora nameću nam se brojna pitanja. Većina zna za poznate IMT traktore a isto tako često se kupuju i traktori marke John Deere. Ovo svakako ne mora da znači da druge manje poznate marke traktora poput marke Ursus nisu dobre. Ono što je svakako bitno i na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine traktora jeste dostupnost njegovih rezervnih delova. Ne želite situaciju u kojoj u toku poljoprivrednih radova traktor ili jedno od njegovih delova zakaže a vi nemate gde da nabavite rezervni deo. Skoro pa uvek rezervne delove za IMT traktore možete naći u bolje opremljenoj radnji za poljoprivrednu mehanizaciju ali to ne znači da isto tako rezervni delovi za Ursus traktore nisu dostupni u radnjama. 

Danas na tržištu možete pronaći veliki izbor kvalitetnih traktora pa ukoliko niste sigurni koji bi tačno odabrali možda je najbolje da povedete nekog sa sobom ko poseduje više znanja iz oblasti. U našoj zemlji postoji dosta brendova traktora pa pored pomunutih IMT traktora, Urusus, John Deere imate i kvalitetne Zetor traktore. Oni su vam podjednako kvalitetni kao traktori poznatih pomenutih marki. Jednostavnog su izgleda i dugotrajni a opet ne morate izdvojiti puno novca za održavanje istih. Takođe ne morati brinuti o rezervnim delovima i njihovoj dostupnosti jer rezervni delovi za Zetor taktore mogu se pronaći kod nas na tržištu bez ikakvih problema. Imajte na umu par stvari ukoliko krećete u kupovinu polovnog traktora. 

Odabir traktora vršite u skladu sa saznanjem čemu će vam služiti. Ukoliko recimo planirate da ga koristite a bavite se voćarstvom imajte na umu da za tu svrhu možete odabrati i traktor sa manje konjskih snaga. Takođe uzmite u obzir i samu površinu koju obrađujete kao i koji teren je u pitanju. Razlikujemo standardne, univerzalne i specijalne traktore.

Ukoliko želite proverene traktore i da ne razmišljate puno onda izaberite jedan od traktora iz uvoza kao što je John Deere, Massey Ferguson, Fendt. Oni su idealni kada je u pitanju obrađivanje veće poljoprivredne površine ali isto tako više koštaju. Ako ne želite da izdvajate puno novca onda će vam IMT traktori sasvim zasigurno biti odlična alternativa. 

Prilikom kupovine traktora obavezno proverite menjač, hidrauliku i motor. Nakon toga akumulator, gume, potrošnju ulja, koliko radnih sati ima kao i to da li je pohaban. Savet je da gledate one traktore sa manje radnih sati s tim što mogu doći u obzir i oni sa više radnih sati ali samo pod uslovom da traktor nećete koristiti često.