U pravu si! Online

Ponašanje u stanu

U suštini, u kući možeš da radiš šta god poželiš, dok god je to u skladu sa njenom prirodom i namenom (a to je, je li, stanovanje), i dok god time ne ugrožavaš prava drugih.

Buka, inače

Možeš da urlaš, da puštaš glasnu muziku, igraš fudbal, bacaš velike olovne predmete na pod – štagod – ali samo dok ne prelazi nivo sobne jačine, što je, zapravo, prilično tiho. Tako da, kada čovek razmisli, ne možeš da radiš nijednu od stvari koje su pomenute u prethodnoj rečenici.

Prestup postaje teži ako je počinjen u vreme „kućnog reda“, kada se stanari moraju ponašati „na način koji obezbeđuje potpuni mir i tišinu u zgradi“. Pošto se vreme trajanja kućnog reda određuje na lokalnom nivou, u različitim gradovima važe različiti propisi. U Kruševcu, na primer, noćni kućni red traje od 23 časa do 6 ujutro – dok Novosađani, ako je suditi po propisima, ležu i ustaju sat vremena ranije. Što se tiče popodnevne dremke, izgleda da i jednima i drugima najviše odgovara termin između 15 i 17 časova, dok Beograđani, izgleda, počinju da zevaju čitava dva sata ranije.

Buka tokom slavlja

U propisima koji određuju dozvoljeni nivo buke u stanovima, nigde se ne pominju izuzeci koji bi pokrili žurke, slave i slične prilike da se društvo malo opusti, pa ćemo morati da konstatujemo da pravilo „sobne jačine“ važi i tada. To znači dve stvari: a) po zakonu, ni tada ne smeš da praviš buku, i b) ako to ipak uradiš, oslanjaš se isključivo na spremnost komšija da trpe tvoju torturu.

Mali kuriozitet: famozna institucija „prijavljivanja žurke policiji“, za koju se u narodu često veruje da kupuje pravo domaćinu proslave da, barem na jedno veče, svoju kuću pretvori u jedan veliki zvučnik, u zakonu se uopšte ne pominje. To znači da policija u svakom slučaju ima pravo da naredi prekid slavlja, ali i da ti napiše prekršajnu prijavu za remećenje javnog reda i mira, koja povlači novčanu kaznu u iznosu do 10.000 dinara.

Građevinski radovi

Bilo da je reč o postavljanju ili demontiranju kućnih instalacija (na primer, zamena vodovodnih cevi), ili građevinskim radovima kojima se menja namena neke kućne prostorije, potrebna ti je dozvola nadležnog javnog komunalnog preduzeća ili opštinskog organa. Naravno, radovi se ne mogu izvoditi u vreme kućnog reda, niti na način koji ugrožava bezbednost komšija. Ako se radovi odvijaju van stana, u zgradi ili na njenim spoljnim delovima (recimo, sređivanje dela fasade ili postavljanje antene na krov), dužan si da o tome obavestiš predsednika skupštine zgrade, kao i da, po obavljenom poslu, središ krš koji si napravio.

Uređaji i instalacije

Obavezan si da vodiš računa o svim kućnim uređajima i instalacijama. Jedna zaboravljena uključena ringla, odvrnuta slavina ili neispravna grejalica mogu da uzrokuju veoma ozbiljne posledice po život i imovinu ljudi u okolini, a gde su moguće veoma ozbiljne posledice, tu je i nečija zakonska odgovornost. Ona se može odraziti kroz obavezu naknade materijalne štete, ali i kroz krivicu za nanošenje povreda ili smrt nekog lica, kao i za samo izazivanje opasnosti koja je do toga mogla da dovede.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
4.8/5
(Ukupan broj ocena:21)
This entry was posted in U kući and tagged , , , . Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje