U pravu si! Online

Obeštećenje

Bivši vlasnici kojima imovina ne može biti vraćena u naturalnom obliku dobiće obeštećenje, izraženo u evrima. Deo obeštećenja (akontacija) biće isplaćen u novcu, a ostatak u državnim obveznicama.

Ograničenja visine obeštećenja

Ukupan iznos obeštećenja svih bivših vlasnika ne sme biti veći od dve milijarde evra (uvećan za kamatu od dva odsto godišnje od 1. januara 2015. pa do datuma dospeća obveznica koje budu dobili). Do 6. februara 2015. godine vlada će sabrati vrednost svih do tada utvrđenih obeštećenja, pa će ih, ukoliko zbir bude veći od dve milijarde evra, srazmerno umanjiti tako da se uklope u zadato ograničenje.

Uz to, jedna osoba neće moći da dobije iznos veći od 500.000 evra za celokupnu imovinu za koju ima pravo na obeštećenje.

Procena vrednosti imovine

Vrednost nekretnina procenjuje se prema stanju na dan oduzimanja, ali se računa kolika bi bila vrednost te nekretnine u evrima na dan procene. Kada je reč o proceni vrednosti objekata koji više ne postoje (jer se i za njih dobija obeštećenje), ta vrednost utvrđuje se u poređenju sa istim ili sličnim objektima iste ili slične namene i na istom mestu ili u bližoj okolini. Procenu nekretnina obavljaće teritorijalno nadležne filijale Poreske uprave.

Procenu vrednosti pokretnih stvari obavljaju odgovarajući sudski veštaci, dok se vrednost oduzetih preduzeća, njihovih delova, vlasničkih udela ili akcija procenjuje posebnim računovodstvenim postupkom.

Akontacija

Kad rešenje o obeštećenju postane pravosnažno, pre početka isplate obveznica, svaki bivši vlasnik dobiće akontaciju u novcu (evrima) u visini od 10 odsto ukupnog obeštećenja. Pri tom, ukupan iznos akontacije po jednom bivšem vlasniku ne može biti veći od 10.000 evra.

Ako obeštećenje za jednog bivšeg vlasnika treba da dobije više njegovih naslednika, oni između sebe dele taj maksimalni iznos. Vrednost obveznica putem kojih će biti obeštećeni bivši vlasnici biće umanjen za iznos akontacije.

Još nije precizno utvrđeno u kom će se roku posle donošenja rešenja isplaćivati akontacija.

Obveznice

Državne obveznice za obeštećenje glasiće na ime i biće prenosive (mogu se slobodno kupovati i prodavati), a isplaćuju se u evrima. Biće isplaćivane u godišnjim ratama, počev od 2015. godine. Ukupan iznos obeštećenja deliće se na:

 • pet godišnjih rata za osobe koje imaju pravo na obeštećenje, a 4. oktobra 2011. godine bile su starije su od 70 godina;
 • 10 godišnjih rata za osobe koje su pomenutog datuma bile starije od 65 godina;
 • 15 godišnjih rata za sve ostale.

U slučaju da je rešenje o obeštećenju postalo pravosnažno posle dospeća prve godišnje rate obveznica u 2015. godini, korisniku će biti isplaćene dospele godišnje rate s pripadajućom kamatom.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
5.0/5
(Ukupan broj ocena:6)
This entry was posted in Restitucija and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje