U pravu si! Online

Porezi pri kupoprodaji nekretnina

Kada dođe do kupoprodaje nekretnine, treba platiti i porez, i to radi kupac. Ako si kupio novoizgrađeni stan koji se prodaje prvi put, platićeš porez na dodatu vrednost (PDV) po stopi od osam odsto, a u svim ostalim slučajevima plaćaš porez na prenos apsolutnih prava po stopi od 2,5 odsto. Kupci koji prvi put kupuju stan, bilo da je reč o novoj ili staroj gradnji, oslobođeni su poreza.

Prodavac u određenim slučajevima treba da plati porez na kapitalni dobitak.

Porez na dodatu vrednost

Porez na dodatu vrednost plaća se prilikom isplate kupoprodajne cene novoizgrađenog stana. Ako pri tom kupuješ stan prvi put, a između 1. jula 2006. godine i dana overe kupoprodajnog ugovora nisi posedovao stan (ili bio suvlasnik) na teritoriji Srbije i prodavcu si isplatio stan u potpunosti, imaš pravo da tražiš povraćaj (refundaciju) PDV-a. Evidenciju o tome da li si ranije bio vlasnik stana ili ne, vodi Poreska uprava.

Porez na prenos apsolutnih prava

Ovaj porez po zakonu plaća prodavac, ali je u praksi uobičajeno da to, kupoprodajnim ugovorom, na sebe preuzme kupac. U roku od 10 dana od zaključenja ugovora treba podneti poresku prijavu Poreskoj upravi, a onda čekati da ti ona dostavi rešenje o iznosu poreza. Porez treba da uplatiš u roku od 15 dana od prijema rešenja.

Porez se plaća na ugovorenu kupoprodajnu cenu nekretnine, osim ako Poreska uprava oceni da je ta cena niža od tržišne. U tom slučaju ona ima rok od 60 dana da odredi tržišnu cenu, a ako to ne uradi, porez se ipak plaća na cenu navedenu ugovoru.

Kupci prvog stana oslobođeni su plaćanja, kao i oni koji otkupljuju stan u društvenoj ili državnoj svojini po osnovu stanarskog prava.

Uslovi za poresko oslobođenje kupca prvog stana

Kupac prvog stana ne plaća PDV i porez na prenos apsolutnih prava za stan veličine do 40 kvadratnih metara ako živi sam. Ako ne živi sam, stan može biti veći za po 15 kvadratnih metara za svakog člana domaćinstva koji nije posedovao stan između 1. jula 2006. godine i dana overe ugovora.

U članove domaćinstva ubrajaju se tvoj bračni ili vanbračni partner, tvoja i partnerova deca, usvojenici, roditelji i usvojitelji, pod uslovom da žive s tobom.

Ukoliko si kupio stan veći od ovoga, na razliku ćeš morati da platiš porez na prenos apsolutnih prava, odnosno, dobićeš natrag samo PDV plaćen za gorenavedenu kvadraturu.

Porez na kapitalni dobitak

Plaća ga prodavac nekretnine, na razliku između cene po kojoj je nabavio (kupio ili izgradio) nekretninu i one po kojoj ju je prodao, po stopi od 10 odsto. Ako su nabavna i prodajna cena iste, ili je prodajna cena niža od nabavne, porez se ne plaća. Nabavnu cenu dokazuje obveznik poreza, a ako nema dokaza, utvrđuje je Poreska uprava. Poreska prijava podnosi se u roku od 15 dana od prodaje.

Svi koji su stekli nekretninu pre 24. januara 1994. godine oslobođeni su plaćanja ovog poreza i ne podnose poreske prijave. Porez se ne plaća ni pri prenosu nekretnine na bračnog druga i srodnike u pravoj liniji (deca, roditelji, babe, dede, unučići…), kao ni pri prenosu na bivšeg supružnika, ako je taj prenos u vezi s razvodom, odnosno podelom zajedničke imovine.

Ni prodavac koji je uložio novac u kupovinu druge nekretnine kojom rešava sopstveno stambeno pitanje ili stambeno pitanje članova svoje porodice, ne plaća ovaj porez, ali mora da podnese poresku prijavu. Ukoliko kupi novu nekretninu u roku od 90 dana od prodaje, uopšte neće morati da plati porez, a ako propusti ovaj rok, ali kupi nekretninu u roku od 12 meseci od prodaje, porez će mu biti vraćen. Ako u novu nekretninu ne uloži sav novac od prodaje, platiće porez na kapitalni dobitak srazmerno nepotrošenom delu.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
4.5/5
(Ukupan broj ocena:84)
This entry was posted in Kupoprodaja nekretnina and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje