U pravu si! Online

Agencije za nekretnine

Ako ne želiš sam da trošiš vreme trudeći se da nađeš kupca za svoju nekretninu, ili da tražiš stan kakav bi želeo da kupiš, možeš da se obratiš nekoj od firmi specijalizovanih za posredovanje u prometu nekretnina, poznatijih kao agencije za nekretnine, koja će se uputiti u potragu umesto tebe. Ona će tražiti ono što ti treba u svojoj bazi podataka i u kontaktu s drugim agencijama, a u mnogim slučajevima staviće i tvoju ponudu u novinske (nekad i televizijske) oglase koje periodično objavljuje.

Angažovanje agencije neće te nimalo koštati ukoliko ne dođe do kupoprodaje, a ako dođe, kupac će na cenu koju plaća prodavcu morati da doda još tri odsto na ime agencijske provizije.

Ukoliko si prodavac nekretnine, pa daš oglas u novinama, najčešće će ti se javljati baš agencije, koje neće nuditi konkretne kupce, već samo da te „stave u svoju ponudu“. Na tebi je da im kažeš „da“ ili „ne“.

Neke agencije naplaćuju potencijalnim kupcima gledanje nekretnine, odnosno „izlazak na teren“. Ovo ne bi smelo da se radi i praktično smanjuje šanse da prodavac proda svoju nekretninu, jer odbija mnoge potencijalne kupce. Jedini lek je prekinuti saradnju s takvom agencijom.

Obaveze agencije

Agencija je dužna da obavesti klijenta o svim prilikama da do kupoprodaje dođe (dakle, da je neko dao ponudu za tvoj stan ako si prodavac, ili da im je ponuđen stan kakav tebi odgovara ako si kupac) i o svemu što zna ili bi morala da zna, a značajno je za vaš zajednički posao.

Agencija mora da posreduje u pregovorima između prodavca i kupca samo ako se na to posebno obavezala. Ukoliko posreduje za obe strane, ona mora da vodi računa o interesima i jednog i drugog klijenta (dakle, nijednoj strani ne sme da prećuti nešto što bi joj moglo naneti štetu). Međutim, agencija nije dužna da se posebno trudi da pregovori uspeju, osim ako ti kao klijent to nisi od nje izričito tražio, a ona se na to obavezala. U svakom slučaju, agencija nije odgovorna ako do zaključenja ugovora o kupoprodaji ipak ne dođe.

Prava i obaveze nalogodavca

Gotovo u svakom trenutku možeš da kažeš agenciji da više ne želiš njene usluge. Isto tako, ne moraš da pregovaraš s kupcem, odnosno prodavcem, kojeg je našla agencija, niti moraš da prodaš ili kupiš stan baš pod uslovima koje si saopštio agenciji.

Međutim, ako neko hoće da proda stan kupcu kojeg je našla agencija, ali tako da izbegne plaćanje agencijske provizije, pa zbog toga raskine ugovor sa agencijom ili izbegne pregovore, ona može da ga tuži. Ukoliko uspe da dokaže da je baš ona omogućila kontakt ugovornih strana, sud će narediti da se provizija plati.

Agencijska provizija

Agencijska provizija obično se isplaćuje prilikom potpisivanja predugovora, jer je tada izvesno da je agencija (iako ima još obaveza kasnije) uspešno posredovala u kupoprodaji. Ako je do kupoprodaje nekretnine došlo posredstvom agencije, ona ima pravo na svoju proviziju i u slučaju da se o njoj do tada uošte nije razgovaralo, da je niko nije ni pomenuo.

Većina agencija u uobičajenu proviziju od tri odsto uključuje i usluge advokata (s kojim ona sarađuje) potrebne za zaključenje predugovora i ugovora, ali neke agencije posebno naplaćuju advokatske usluge, pa o tome treba da se raspitaš.

Ukoliko su istu agenciju angažovali i prodavac i kupac nekretnine, agencija može da od svake strane naplati samo po polovinu provizije, osim ako ne postoji neki drugačiji dogovor između vas.

U slučaju da agencija traži veću proviziju od uobičajene, imaš pravo da to odbiješ, jer će sud stati na tvoju stranu čak i ako te agencija tuži zbog toga. Međutim, ako je kupoprodajni ugovor već zaključen i ti isplatiš veću proviziju, kasnije nećeš moći nikom da se žališ.

Agencija nema pravo na naplatu nikakvih posebnih troškova, osim ako to nije izričito ugovoreno, a tada ima pravo da naplati troškove i ako do kupoprodaje uopšte nije došlo.

Kada agencija nema pravo na proviziju?

U slučaju nevažnosti ugovora, posrednik ima pravo na naknadu ako mu uzrok nevažnosti nije bio poznat.

Posrednik koji protivno ugovoru ili interesima svog nalogodavca radi za drugu stranu, gubi pravo na posredničku naknadu i na naknadu troškova.

Naknada štete

Agencija odgovara za štetu koju bi pretrpeli kupac ili prodavac nekretnine ako bi ona nastala zbog toga što je agencija znala ili morala znati da je posredovala za nekog ko ne može da proda tu nekretninu ili za kupca koji nema novac, kao i za poslovno nesposobnu osobu. Uopšte, agencija je odgovorna za svaku štetu nastalu njenom krivicom.

Isto tako, odgovorna je za štetu koju bi prodavac ili kupac nekretnine pretrpeli zato što je agencija bez njihove dozvole obavestila nekog trećeg o detaljima ugovora i pregovora, na primer, ako drugom zainteresovanom kupcu oda ugovorenu cenu, pa on ponudi više i tako isped nosa ugrabi nekretninu nekom ko je već ugovorio njenu kupovinu.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
4.9/5
(Ukupan broj ocena:14)
This entry was posted in Kupoprodaja nekretnina and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje