U pravu si! Online

Uslovi korišćenja stana

Zakupnina

Kirija, ili zakupnina, jeste iznos koji plaćaš zakupodavcu za korišćenje stana. Ako ugovorom nije drugačije određeno, ili u mestu predaje nije drugačije uobičajeno, plaća se polugodišnje kada je stvar data u zakup za jednu ili više godina, odnosno ako je data za kraće vreme, po isteku tog vremena. Visina zakupnine se određuje ugovorom i ne može se menjati ako je ugovor zaključen na određeno vreme. Ako je zaključen na neodređeno, zakupodavac ti može pretiti otkazom da prihvatiš povećanje kirije, poštujući otkazni rok. U svakom slučaju zahtev za povećanje zakupnine nisi obavezan da prihvatiš, čemu je alternativa raskid ugovora.

Pri zaključenju ugovora, neki zakupodavci traže da im se isplati depozit – novčana suma u visini mesečne zakupnine, koja postaje njihov izvor za naplatu štete koju bi mogao da napraviš tokom korišćenja stana. Ako štete ipak ne bude, depozit će poslužiti umesto poslednje kirije.

Porez na zakup

Zakupodavac je dužan da državi plaća porez na zakup u visini od 20 odsto od iznosa kirije, ali on ima mogućnost da tu obavezu prebaci na zakupca (naravno, pod uslovom da se zakupac s tim slaže). On ovo može da predloži samo u obliku povećanja zakupnine za iznos poreza, ne i da u potpunosti prebaci poresku obavezu na zakupca koji ionako nikada ne može odgovarati za  neplaćanje ovog poreza. Izbegavanje ove obaveze od strane zakupodavca povlači mogućnost novčane, ali i zatvorske kazne – u zavisnosti od visine iznosa koji je državnoj kasici-prasici uskraćen.

Troškovi komunalnih usluga

Plaćanje računa za struju, grejanje, telefon, kablovsku televiziju i slične usluge najčešće ide na teret zakupca. Zakupodavac ima pravo da u ugovor unese obavezu zakupca da mu redovno i blagovremeno, do određenog datuma u mesecu, preda dokaze o plaćenim računima, dok zakupac za sebe može da zadrži fotokopije tih dokaza.

Održavanje i popravke

Kao što je dužan da stan iznajmi u ispravnom stanju, zakupodavac je dužan i da ga u takvom stanju održava tokom trajanja zakupa i da o svom trošku obavlja krupnije popravke – kao što su, na primer, popravke dotrajalih ili neispravnih električnih, vodovodnih i grejnih instalacija i uređaja. Zakupodavac bira i zove majstora; ako to ne uradi, možeš i ti, a zakupodavac je dužan da ti odbije troškove popravke od naredne kirije.

O kvarovima koji nastaju kao posledica redovnog korišćenja neke stvari, kao i o svim kvarovima koje sama skriviš, obavezna si da se staraš o sopstvenom trošku.

Budući da zakupodavci i zakupci često ispoljavaju veoma različita shvatanja izraza kao što su “krupnije” i “sitnije”, preporučljivo je složiti se oko zajedničke definicije pre iznajmljivanja stana – i to napismeno, u ugovoru o zakupu.

Ponašanje u stanu

Kao zakupac, imaš sva prava i obaveze koja inače važe za stanare – od prava na nepovredivost stana, do obaveze poštovanja kućnog reda zgrade. Dužan si da se prema stanu, i svemu što je u njemu, odnosiš kao „dobar domaćin“. Možeš da vršiš samo minimalne, „površinske“ intervencije na njegovoj unutrašnjosti (kao što je, recimo, krečenje kuhinjskog zida u boju zanimljiviju od bele), dok ćeš za sve ozbiljnije (poput pretvaranja kuhinje u spavaću sobu, jer si shvatio da nova boja zida ima veoma uspavljujući efekat), morati da dobiješ ovlašćenje zakupodavca. Bez njegove dozvole, nemaš pravo da koristiš stan za poslovnu delatnost, da ga izdaješ u podzakup, niti da omogućiš njegovo korišćenje osobama koja nisu navedene u ugovoru.

Pri napuštanju stana

Pre izlaska iz stana, zakupac je dužan da ga ostavi u stanju u kome ga je našao. Rupe na zidovima koje su ostale iza polica i slika, prefarbani zidovi, polomljeni šteker… Sve ćeš to morati lepo da središ. Ako odbiješ, troškovi će biti naplaćeni iz tvog depozita – ili, u krajnjem slučaju, kroz parnični postupak.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
4.8/5
(Ukupan broj ocena:20)
This entry was posted in Iznajmljivanje i izdavanje and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje