Kraj totalnim protezama i „žabicama“

Zubni implanti

Zubni implanti su trenutno najsavremenije i najbolje rešenje totalne ili parcijalne bezubosti. A bezubih je u zemlji mnogo. Čak oko 700.000 ljudi u Srbiji nema nijedan zub u ustima, govore podaci Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“.

Nedovoljna oralna higijena, loš ekonomski standard koji vodi ka lošoj ishrani, genetske predispozicije ili traume samo su neki od razloga zbog koji su mnogi sugrađani ostali bez svojih zuba. Oni stariji, mahom posežu za totalnim protezama. Međutim, time svoj problem ne rešavaju u potpunosti. Totalne proteze se klimaju, spadaju, ponekad žuljaju, a žvakanje hrane je otežano.

Zubni implanti su rešenje totalne ili parcijalne bezubosti

Zubni implanti su spas. Uz njih pacijent dobija zube koji se ne vade iz usta, kojima može da zvaće bilo koju hrana, a izgledaju kao prirodni. Odlično iskustvo sa implantatima imaju i oni koji su usled traume (pada, tuče, saobraćajne nezgode…) ostali bez jednog ili više zuba. Ugradnjom implantata nadoknade se zubi koji nedostaju, bez brušenja zdravih zuba u vilici.

Kako se postavljaju zubni implanti?

Zubne impante postavlja implantolog tako što ih ugrađuje u gornju ili donju vilicu, a fiksiraju se direktno u kost. Kod potpune bezubosti primenjuju se All-on-4, kada se po vilici ugrađuju četiri, ili All-on-6 tehnika, kada se ugrađuje po šest implantata.

All on 4 – svi zubi na četiri implantata

All on 4 tehnika je, kao što je već rečeno, tehnika kojom se u vilicu ugrađuju 4 implantata koji će nositi sve zube – prvo privremene, a potom i stalne. Preko 4 implantata se najčešće postavlja most od 12 stalnih zuba. To je, prema mišljenju stomatologa, sasvim dovoljno da zadovolji estetiku i funkcionalnost zuba.

Pet dana do novih zuba

Da, moguće je! U savremenim stomatološkim ordinacijama pacijent za svega nekoliko dana dobije nove, privremene, zube. To je proces koji se, nakon što pacijent zakaže svoj dolazak u ordinaciju, sastoji od nekoliko koraka.

Korak 1 – 3D snimak

Kada pacijent stigne u ordinaciju uradi se 3D snimak svih zuba. Na osnovu njega stomatolog vidi da li je moguće neke zube sačuvati i izlečiti ili ne. Proverava se i koliko će zuba vaditi i da li ima dovoljno kosti za ugradnju implantata.

Korak 2 – Ugradnja implanta

Nakon snimka i detaljnog pregleda pristupa se ugradnji implantata. Obično se implantatai ugrađuju na mestima gde su izvađeni zubi. Ugradnja zubnih implantata se završi za jedan dan, bilo da je u pitanju All on 4 ili All on 6.

Korak 3 – Privremeni zubi

Posle toga se uzima otisak za privremene, fiksne zube. Ti zubi su pacijent neće vaditi iz usta. Za izradu privremenih zuba preko implantata potrebno je prosečno pet dana. Te zube pacijent nosi dok čeka nekoliko meseci da se implanti integrišu u kosti.

Privremeni zubi su takođe funkcionalni. Uz to i izgledaju odlično. Oni nemaju nepce kao totalne proteze, izgledaju odlično, kao zdravi prirodni zubi. Funkcionalni su, pa pacijent može da jede koju god hranu da poželi. Privremene zube pacijent nosi nekoliko meseci, u zavisnosti od toga koliko su dobro sami implanti srasli sa kostima vilice.

Korak 4 – Stalni zubi na implantatima

Kada implantati srastu s kostima, obično 4 meseca nakon ugradnje, pacijentu se postavljaju stalni zubi. Vreme potrebno za izradu stalnih zuba je od 10 do 15 dana.

Boli li ugradnja zubnih implantata?

Zubni implanti ne bole. Ugradnja se radi pod lokalnom anestezijom. Nakon intervencije se pacijentima preporučuje analgetik po potrebi. Iskustvo stomatologa pokazuje da već sutradan više i nema potrebe za lekovima protiv bolova.

Da bi zubni implanti bili dugovečni potrebno je slušati savete implantologa.

Neki od njih su upotreba vodenog tuša. On može imati i gumene nastavke za masažu desni i bolje uklanjanje hrane. Stomatolozi napominju da aparat mora biti podešen na najmanju snagu, jer jak mlaz može odvojiti zubno meso od implantata. Pranje zuba najmanje dva puta dnevno soft ili ultra soft četkicom je takođe jedan od saveta.

Vrste zuba na implantatima

Stalni zubi koji se postavljaju preko implantata All on 4 ili All on 6 su najčešće cirkonijumski ili metalokeramički.

Cirkonijumski zubi su skuplji, ali i ih je teško razlikovati od prirodnih zuba, kvalitetniji su i lakši. Ipak, metalokeramički su dostupniji građanima, takođe dugotrajni i funkcionalni.

Za koju god vrstu zuba na implantatima da se odlučite možete imati holivudski osmeh. Zubi mogu biti izrađeni u bleach bojama i biti blistavo beli. Baš kao oni koji se viđaju u filmovima, kod holivudskih zvezda.