U pravu si! Online

Distributeri TV signala

Neposredan pristup televizijskim kanalima, preko klasične TV antene ili na internet sajtovima TV stanica, uslovljen je faktorima kao što su domet signala ili pristupačnost i brzina internet veze. Zato postoje ovlašćeni distributeri TV signala koji ti omogućavaju da u televizijskim programima uživaš na kvalitetan i jednostavan način. Na našem tržištu, distribucijom TV signala bave se kablovski distributeri (oni pružaju i internet usluge), distributeri koji TV kanale obezbeđuju satelitskim putem i Telekom koji pristup televiziji obezbeđuje preko svoje fiksne telefonske mreže (IPTV).

TV usluge

Osnovna TV usluga jeste pristup televizijskim kanalima, koje distributeri nude u okviru paketa. Pristupanjem se, po pravilu, uvek dobija osnovni paket, koji se sastoji od domaćih kanala s nacionalnom frekvencijom i određenog broja lokalnih, satelitskih i kablovskih kanala. Uz osnovni paket nude se i dodatni, koji se posebno plaćaju (kanali za odrasle, sportski, filmski, dečji, kanali neke velike TV kuće i tome slično). Pojedini paketi ili objedinjena TV usluga i Internet često se u okviru promotivnih aktivnosti distributera nude po nižim cenama ili na probu. Međutim, pošto se dešavalo da ovakve ponude sadrže skrivene troškove, preporučljivo je da se dobro raspitaš šta ponuda tačno obuhvata, kako se naplaćuje i otkazuje.

Postoje analogna, digitalna i HD televizija, koje se razlikuju po tehničkim karakteristikama signala i kvalitetu slike i zvuka (najkvalitetnija je HD televizija, ali je broj kanala koji se emituju u ovoj tehnici još relativno mali). Kod digitalne i HD televizije moguće su i dodatne usluge, kao što su napredno upravljanje, snimanje, video na zahtev i tome slično. Da bi u potpunosti iskoristio mogućnosti digitalne ili HD televizije, potrebno je da imaš odgovarajući televizor. Planirano je da u sledećih nekoliko godina sve analogne TV stanice pređu na digitalno emitovanje.

Pribavljanje TV usluga

Da bi koristio kablovsku i satelitsku televiziju ili IPTV, moraš potpisati ugovor s nekim od distributera koji nude te usluge. Ugovorom se opredeljuješ za određeni paket kanala i druge povezane usluge iz njegove ponude. Distributer te mora detaljno obavestiti o svojim uslugama i uslovima pod kojima ih pruža.

Po potpisivanju ugovora predstoji instalacija odgovarajućih uređaja i povezivanje na mrežu distributera. U slučaju kablovskih distributera, tome mora prethoditi dovođenje kablovske mreže do lokacije korisnika (vidi dole), a i za televiziju preko satelita moraju postojati odgovarajući uslovi (satelitski „tanjir“ ne može biti postavljen na mestima s kojih je nemoguće videti određene tačke na nebu, na primer). IPTV moguć je samo na lokacijama na kojima je moguć i ADSL.

Uvođenje kablovske televizije

Sprovođenje kabla do kuće pojedinačnog korisnika odvija se bez problema ako u blizini već postoji mreža željenog distributera — nemoj očekivati da će samo zbog tebe da sprovode kabl na drugi kraj grada.

Za uvođenje kabla u stambenu zgradu distributeri po pravilu zahtevaju saglasnost bar polovine vlasnika stanova. Priključenje samo jednog korisnika ponegde je moguće i ako ne postoji saglasnost većine stanara, s tim što to zavisi od konkretne situacije na terenu: da li se obližnjem operateru isplati ugradnja, da li je kabl moguće sprovesti do individualnog korisnika i tako dalje.

Ukoliko postoji saglasnost više od polovine stanara, skupština zgrade sklapa ugovor sa operaterom koji podzemno ili nadzemno sprovodi kabl do zajedničkog prostora (obično je u pitanju stepenište), pa ga odatle razvodi neposredno do stanara. Instalacija kablovskog Interneta i televizije i kvalitet signala moraju zadovoljavati propisane tehničke standarde.

Problemi s kablovskim instalacijama u zgradi

Kablovski (i drugi) operateri obavezni su da održavaju svoje instalacije. U slučaju bilo kakvih problema koji nastanu posle uvođenja kablovskih instalacija u zgradu (raspetljavanje kablova, varničenje, otvaranje razvodne kutije i slično), stanari zgrade mogu da zahtevaju popravku ili zamenu instalacija.

U slučaju da pojedinačni korisnik ima problem s načinom na koji su postavljeni kablovi ili pripadajuća oprema, na primer, ako s plafona visi gomila zamršenih kablova, za intervenciju kablovskog operatera potrebna mu je saglasnost većine komšija. Tu saglasnost može da pribavi sam, ili može odmah da se obrati distributeru, koji će među stanarima sprovesti anketu o tome.

Odstupanje od paketa

Distributer mora da ti omogući praćenje onih kanala koje je obećao u ponudi, ali može i da doda neke kanale ili poboljša ponudu. Ako dođe do ukidanja nekih od obećanih kanala, operater o tome mora da te obavesti mesec dana unapred (u suprotnom čini prekršaj za koji su propisane kazne do dva miliona dinara). Ukoliko se menja više kanala ili se ukida jedan kanal, ali si se ti baš zbog tog kanala i odlučio za tog distributera, možeš jednostrano da raskineš ugovor. Ako si se obavezao na korišćenje usluga za određeni period, a razlog za jednostrani raskid je ukidanje kanala iz ugovorenog paketa, nećeš morati da platiš sve račune koji tek treba da dospeju, kao što bi morao ako nemaš opravdan razlog za raskid.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
3.7/5
(Ukupan broj ocena:5)
This entry was posted in Televizija and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje