U pravu si! Online

Tarife operatera mobilne telefonije

Za određenu vrstu i količinu mobilnog telefonskog saobraćaja opredeljuješ se izborom jednog tarifnog paketa iz ponude tvog operatera. Tarife mogu biti prepaid, kada se vreme razgovora, poruke i preuzimanje podataka naplaćuju iz prethodno uplaćenog iznosa (kredita), ili postpaid, kada se putem mesečnih računa plaća ono što si potrošio prethodnog meseca, a najmanje onoliko na koliko glasi pretplata za izabranu tarifu (u koju je uračunata i određena količina saobraćaja).

Prepaid ili postpaid tarife?

Naknadno plaćanje (postpaid) znači manju kontrolu korisnika nad sumom koju je potrošio, jer se veza neće prekinuti kada potrošiš kredit, kao prilikom prepaida. Stoga je operaterima u interesu da se korisnici opredele za postpaid tarife, pa su one, gledano po jedinici saobraćaja, po pravilu jeftinije od prepaida.

Međutim, ako na postpaidu tokom meseca prekoračiš količinu saobraćaja koja je obuhvaćena tarifnim paketom koji si odabrao, cena za taj dodatni saobraćaj u principu je znatno veća. Ukoliko ti redovno stižu računi čiji iznos znatno prevazilazi pretplatu za tvoj tarifni paket, trebalo bi da ili pređeš na skuplju tarifu (što će se ispostaviti kao jeftinije), ili da se prebaciš na prepaid, kako bi mogao da trošiš samo onoliko koliko (unapred) uplatiš.

Vrste tarifa

I različite prepaid, odnosno postpaid tarife međusobno se znatno razlikuju, jer su prilagođene različitim potrebama i navikama korisnika. Tarifni paketi se, osim veličine (količine saobraćaja sadržanog u pretplati i samim tim i cene) razlikuju i po tome da li nude pogodnost za određenu vrstu saobraćaja (SMS, razgovor…), da li su cene saobraćaja niže u određeno doba dana ili određenim danima u nedelji, da li nude pogodnosti za komunikaciju sa odabranim brojevima ili grupama brojeva.

Kod postpaid tarifa postoje one koje dozvoljavaju da deo nepotrošene pretplate preneseš u sledeći mesec.

Tarifni dodaci i opcije

Tarifni paket na koji si pretplaćen možeš dodatno da prilagodiš svojim trenutnim potrebama korišćenjem tarifnih dodataka i opcija, putem kojih po povlašćenoj ceni kupuješ određeni broj SMS poruka, minuta razgovora ili određenu količinu podataka koju možeš da preuzmeš sa Interneta. Neki operateri nude prepaid korisnicima mogućnost da uplatom određenog iznosa kredita u ograničenom periodu (na primer, sedam dana) besplatno potroše određeni broj minuta razgovora ili SMS poruka.

Na postpaidu dodatak može da se konzumira tek pošto se potroši saobraćaj koji je obuhvaćen izabranim tarifnim paketom.

Promena tarife

Prelazak na višu tarifu vrši se bez problema u poslovnicama operatera ili pozivom korisničkim info centrima. Promena je besplatna kod svih operatera osim MTS-a, koji ne naplaćuje samo prvu promenu. Nova tarifa počeće da se primenjuje od narednog meseca.

Prelazak na nižu tarifu takođe je moguć bez ograničenja, ali samo ako uz postojeću tarifu nisi kupio i telefon po povlašćenoj ceni. MTS ovo uopšte ne odobrava sve dok ne istekne rok na koji si potpisao ugovor, dok je kod ostalih operatera prelazak moguć uz naknadu vrednosti telefona, osim ako se cena telefona ne razlikuje i u nižoj tarifi (što je prava retkost).

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
5.0/5
(Ukupan broj ocena:1)
This entry was posted in Telefonija and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje