U pravu si! Online

Mobilna telefonija

Usluge mobilne telefonije u Srbiji nude tri operatera: Mobilna telefonija Srbije (koja posluje u sastavu Telekoma Srbija), Telenor i Vip. Postoje dva načina plaćanja: prepaid(unapred) i postpaid (po mesečnom obračunu potrošnje). Prepaidpostpaid korisnik postaje se na različite načine, a razlikuje se i asortiman usluga koje ove dve vrste korisnika mogu da dobiju.

U pogledu ponude, cenovnika, ugovora i kvaliteta usluga, za operatere mobilne telefonije važe ista pravila kao i za ostale operatere elektronskih komunikacija.

Osnovne usluge mobilne telefonije

U zavisnosti od toga kakvim uređajem raspolažeš, u okviru osnovnog telefonskog saobraćaja operater ti može obezbediti:

 • razgovor s korisnikom drugog mobilnog ili fiksnog telefona;
 • razmenu poruka s korisnikom drugog mobilnog telefona: postoje proste poruke (SMS) i multimedijalne koje mogu sadržati video ili audio zapis (MMS);
 • pristup Internetu: na Internet, osim telefona, možeš povezati i drugi mobilni uređaj (tablet ili računar).

Ostale usluge

Operateri se bore za korisnike i ponudom drugih mobilnih usluga. To su otvaranje mail naloga, pristup društvenim mrežama putem SMS-a, preuzimanje muzike, ustupanje ili instalacija raznih uređaja (telefoni, tableti, GPS aparati za praćenje lokacije), čuvanje kontakata na serveru operatera i tako dalje. Neke od ovih usluga mogu se koristiti na svim telefonima, a neke su rezervisane samo za vlasnike telefona novije generacije (recimo, 3G usluga video poziva).

Neke od ovih usluga pružaju svi, a neke samo neki operateri. Uslugu prenosa broja od jednog operatera ka drugom svi moraju da pruže.

Aktivacija

Usluge mobilne telefonije možeš da počneš da koristiš pošto aktiviraš SIM karticu koju dobijaš kada potpišeš pretplatnički ugovor u nekoj od njenih poslovnica ili na adresi koju dostaviš. Tom prilikom biraš način plaćanja (postpaidprepaid), tarifu, a možeš i da kupiš ili dobiješ na korišćenje telefon ili drugi mobilni uređaj.

Prepaid usluge možeš da počneš da koristiš i prostom kupovinom SIM kartice na kioscima ili u prodavnicama mobilnih telefona (kada se takođe smatra da si stupio u ugovorni odnos, ali praktično ostaješ anoniman), ali za pune pogodnosti (recimo, promena operatera sa zadržavanjem broja) ipak je potrebno i da se registruješ tako što ćeš potpisati ugovor.

Plaćanje

prepaid varijanti usluge mobilne telefonije plaćaju se pre njihovog korišćenja i tada je moguće razgovarati, slati poruke i surfovati Internetom samo u onolikoj meri koliko kredita korisnik uplati. Kada se naplata vrši putem računa koji se ispostavlja na kraju svakog meseca za saobraćaj koji je iskorišćen tog meseca, reč je o postpaidu. U obe varijante cena usluga obračunava se prema izabranoj tarifi. Više o tome pročitaj ovde.

Prepaid korisnici mogu da dopunjuju kredit kako i kada njima odgovara, na mnogobrojnim uplatnim mestima (trafike, prodavnice…). Ipak, postoji obaveza da se periodično izvrši uplata (obično jednom godišnje) — u suprotnom operateri imaju pravo da deaktiviraju broj.

Postpaid korisnici mogu da uplaćuju svoje mesečne račune u pošti, banci (uključujući i sajt svoje banke ako su izabrali tu uslugu) ili na neki drugi način koji operateri imaju u ponudi.

Kontrola troškova

Kao i za operatere fiksne telefonije, operateri mobilne telefonije dužni su po zakonu da ti, u skladu sa svojim tehničkim mogućnostima, na jednostavan način i bez naknade omoguće:

 • zabranu odlaznih poziva i slanja elektronskih poruka kada mesečni troškovi pređu unapred određeni iznos;
 • zabranu određenih vrsta odlaznih poziva, kao i poziva ili slanja elektronskih poruka na određene vrste brojeva.

Operateri, međutim, za sada ne omogućavaju neke od ovih opcija svojim korisnicima, na primer, zabranu poziva ka brojevima usluga s dodatom vrednošću.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
2.3/5
(Ukupan broj ocena:1)
This entry was posted in Telefonija and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje