U pravu si! Online

Kvalitet elektronskih usluga

Usluge operatera fiksne i mobilne telefonije, kablovskih operatera, internet provajdera i ostalih telekomunikacionih operatera moraju da zadovoljavaju standard kvaliteta koji je odredila Republička agencija za elektronske komunikacije (RATEL).

Minimalni kvalitet

Propisan je minimalni kvalitet za niz parametara različitih usluga elektronske komunikacije. Ti parametri su, na primer, vreme od podnošenja zahteva za koje se korisniku mora omogućiti pristup uslugama, procenat računa koji su ispravljeni posle prigovora, koliko telefonskih poziva sme da bude neuspešno iz tehničkih razloga (u fiksnoj telefoniji do jedan odsto, u mobilnoj do dva odsto), za koje vreme se otklanjaju kvarovi i tako dalje.

Za tehničke detalje i postupak kontrole kvaliteta pogledaj Pravilnik o parametrima. Njega možeš naći među pravnim izvorima ispod ovog teksta. Ako te zanima kako je tvoj operater odredio svoje obaveze prema održavanju kvaliteta usluga, pogledaj njegove opšte uslove poslovanja.

Kvarovi na mreži

Tvoj operater dužan je da obezbedi kvalitetan rad svojih mreža. Kvarovi i smetnje na instalacijama moraju biti otklonjeni blagovremeno i kvalitetno, najkasnije u roku od 48 sati od nastanka, bez obzira na to da li su nastali na celom sistemu ili samo na njegovom delu. Ukoliko se to ne desi, operater mora da obavesti svoje pretplatnike i RATEL o razlozima zbog kojih mreža ne radi.

U slučaju da prekid usluge traje duže od 48 sati, mesečna pretplata obavezno mora biti umanjena srazmerno periodu u kome nije bilo pristupa uslugama.

Obraćanje operateru

Prijave kvarova, stručna pomoć, informisanje — sve to se pre svega odvija putem telefonske kontakt linije tvog operatera. Veći operateri, koji pružaju telekomunikacione usluge od nacionalnog značaja, moraju da uspostave lako dostupne i besplatne kontakt linije. U praksi, međutim, ima slučajeva da se razgovor sa operaterom naplaćuje, odnosno da korisniku govorni automat prekida vezu uz ljubazno uputstvo da pozove kasnije. U takvoj situaciji najbolja opcija jeste odlazak u poslovnicu operatera.

Prijava za kontrolu kvaliteta

U bilo kojoj situaciji u kojoj je ugrožen kvalitet usluge koju koristiš (uključujući i situaciju kada ti operater ne umanji račun srazmerno periodu tokom kog nisi imao pristup usluzi), možeš da podneseš prigovor RATEL-u. Prigovor treba da sadrži:

 • tvoje lične podatke;
 • opis problema (loša slika, slab Internet, zvuk sa šumom itd.);
 • pokušaj rešavanja problema neposredno sa operaterom (ne javlja se, ne reaguje, obećali rešenje, ali ništa nisu uradili…);
 • relevantne dokaze (audio ili video snimak, računarski izveštaj o razmeni podataka…).

Ukoliko se utvrdi da operater ne poštuje minimalni standard kvaliteta, RATEL treba da ga upozori, a ako on ni tada ne reaguje, da ga prijavi inspekciji i pokrene prekršajni postupak (kazne za operatera iznose do dva miliona dinara).

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
5.0/5
(Ukupan broj ocena:1)
This entry was posted in Odnosi sa operaterom and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje