U pravu si! Online

Ponašanje na Internetu

Ne brini, ovo nije tekst o tome zašto ne treba pisati isključivo velikim slovima ili zašto je pristojno da na svaki primljeni e-mail blagovremeno odgovoriš. Obradili smo nekoliko tipičnih neprijatnosti koje možeš da doživiš na Internetu, kao što su uvreda, kleveta ili govor mržnje. Svi ovi oblici neprihvatljivog izražavanja istovremeno su i krivična dela. Ukoliko želiš da krivac bude kažnjen, od suštinske je važnosti da snimiš sve što ti je upućeno, kao i podatke na osnovu kojih bi mogao biti utvrđen identitet počinioca.

Poseban oblik problematičnog ponašanja na Internetu jeste proganjanje neke osobe (syberstalking), to smo obradili ovde, a postoje i posebni rizici po bezbednost dece.

Vređanje i omalovažavanje

Mera u kojoj je dozvoljeno uvredljivo obraćanje ili upotreba uvredljivih reči zavisi od platforme na kojoj se vrši komunikacija. Na velikim društvenim mrežama poput Facebooka ili YouTubea koji sadrže ogromnu količinu komentara, statusa i sličnog, moguće je naznačiti da se radi o neprikladnom sadržaju. Manje platforme (forumi, novinski portali itd.) obično sprovode neki oblik moderacije, što znači da postoje osobe koje brišu neprikladne komentare. Takve online lokacije skoro uvek sadrže pravila ponašanja: šta je dozvoljeno napisati, šta ne, kakve su sankcije za njihovo kršenje. Stepen oštrine moderacije zavisi od materije (ili teme) koju pokriva određena platforma. Na sportskom forumu, recimo, stepen slobode izražavanja sigurno je veći nego na forumu nuklearnih fizičara.

Kad je reč o zakonu, Internet se ne razlikuje od „stvarnog“ sveta u pogledu toga šta je dozvoljeno napisati ili reći. Uvreda je krivično delo nezavisno od toga kako, to jest, „preko čega“ je upućena. Ako si pretrpeo uvredu, ne možeš se osloniti na javnog tužioca, već postupak moraš pokrenuti sam, podnošenjem privatne tužbe.

Iznošenje neistina (kleveta)

Kleveta se definiše kao iznošenje ili pronošenje nečeg neistinitog o nekoj osobi. Na Internetu se javlja na društvenim mrežama kojima je relativno lako i brzo doći do publike, ali poznati su i slučajevi kada su izrađene čitave prezentacije koje sadrže lažne informacije o nekoj osobi (takozvani osvetnički sajtovi — revenge sites).

Isto kao što je slučaj sa uvredom, u našem pravu ne postoji razlika između ovog oblika uznemiravanja „u životu“, novinama ili na Internetu — za sankciju je potreban jedino uslov da to što se iznosi ili pronosi „može škoditi časti ili ugledu“. Gonjenje se, takođe, preduzima po privatnoj tužbi.

Mržnja i diskriminatorske izjave

Zakon je jasan: „Ko izaziva ili raspiruje nacionalnu, rasnu ili versku mržnju, ili netrpeljivost među narodima ili etničkim zajednicama koje žive u Srbiji kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina“. Letimičan pogled na komentare na online novinske članke i na Fejsu verovatno će ti reći da od kažnjavanja mržnje i netrepeljivosti nema ništa, pošto takvih komentara i izjava ima zaista mnogo. Stvari su se, međutim, pomerile s mrtve tačke: nedavno je doneta prva sudska presuda zbog govora mržnje upućenog grupi osoba (radi se o pripadnicima LGBT populacije) preko Facebooka.

Gonjenje za ovo krivično delo po službenoj dužnosti mora da preduzima Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
2.0/5
(Ukupan broj ocena:21)
This entry was posted in Internet and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje