U pravu si! Online

Načini povezivanja na Internet

Vezu sa Internetom možeš da obezbediš na više načina, zavisno od tvoje lokacije i potreba, i to pod uslovom da za željeni način pristupa postoje tehničke mogućnosti. Za sve načine pristupa osimdial-upa moraćeš da zaključiš odgovarajući ugovor s nekim od ovlašćenih internet provajdera. Potrebni su ti i odgovarajući uređaji, koje možeš nabaviti sam ili dobiti na korišćenje od provajdera.

Veza sa Internetom na fiksnoj lokaciji

Korisnik kome je Internet potreban na fiksnoj lokaciji (adresi), to može da obezbedi na jedan od sledećih načina:

ADSL veza sa Internetom koristi fiksnu telefonsku liniju. Uslov za ovu vrstu veze jeste da je na lokaciji korisnika (u zgradi ili kući) instaliran razdelnik koji omogućava da se fiksne linije mogu koristiti i za telefonski saobraćaj i za razmenu podataka (Internet). Kod većine internet provajdera koji nude ADSL možeš proveriti da li je ovo urađeno i u tvojoj zgradi. Ako jeste, instalacija se vrši povezivanjem telefonskog priključka u stanu s modemom koji često obezbeđuje sam provajder.

Kablovski Internet dobija se posredstvom operatera koji je sproveo sopstvene kablove do tvoje lokacije. Ovu uslugu obično nude kablovski distributeri TV signala.

Bežični Internet podrazumeva ugradnju antene na tvom prozoru ili balkonu, od koje se signal kablom sprovodi do računara. Ovu opciju imaju u ponudi internet provajderi koji nude i ADSL, pre svega za lokacije na kojima on nije moguć ili do kojih nije sprovedena kablovska mreža. Pristup Internetu i tamo gde ga na drugi način nije moguće dobiti istovremeno je glavna prednost ovog načina povezivanja, dok se mane mahom odnose na nesigurnost veze usled promenljivosti atmosferskih uslova. Varijanta bežičnog Interneta postoji i kad se globalnoj mreži pristupa putem bežične fiksne mreže (nju u ponudi ima Orion). Ovo ne treba mešati s kućnom bežičnom instalacijom, koja samo omogućava da računar i ADSL ili kablovski modem međusobno povežeš bez žica, kablova (obično računar mora da bude udaljen od modema najviše deset metara).

Dial-up jeste veza koja se ostvaruje putem fiksnog telefonskog priključka odakle se kabl direktno sprovodi do računara. Preko njega se ostvaruje sporija veza, a i onemogućena je istovremena upotreba telefona. S druge strane, na ovaj način svako ko ima fiksni telefon može da pristupi Internetu pozivom (s računara) odgovarajućeg broja (sada su to 042 brojevi, a od maja 2012. godine koristiće se 072).

ISDN, satelitske i optičke veze sa Internetom slabije su zastupljene. ISDN bio je namenjen za napredne korisnike, ali od ekspanzije kablovskih ponuda nije više u modi. U ponudi ga ima samo Telekom koji ga instalira preko svoje fiksne telefonske linije. Satelitski pristup nešto je skuplji i može biti od neke koristi samo onima koji nemaju mogućnost kablovskog ili ADSL priključka. Optički Internet podrazumeva instalaciju posebnog, optičkog kabla, preko koga je moguća pouzdana razmena podataka na velikim brzinama, ali su se do sredine 2012. godine pojavile samo najave nekih provajdera da će uskoro ponuditi ovu uslugu.

Oprema

Osim tehničkih mogućnosti, brzine protoka i cene same usluge pristupa Internetu, moraš da imaš u vidu da su ti za sve načine pristupa osim dial-upa potrebni uređaji koji nisu deo standardne konfiguracije kućnog računara (modemi, ruteri, antene…). Neki provajderi besplatno ustupaju ove uređaje svojim korisnicima, kod drugih plaćaš da od provajdera dobiješ uređaj, a svi ti moraju omogućiti da mreži pristupiš i uređajima koje si sam kupio, pod uslovom da oni zadovoljavaju tehničke standarde provajdera.

Mobilni Internet

Operateri mobilne telefonije nude različite varijante pristupa Internetu s mobilnih telefona i drugih prenosnih uređaja (tablet, laptop). U okviru nekih tarifnih paketa moguće je dobiti i tablete i laptopove, kao i male modeme koji se povezuju na USB port tih uređaja. Cene pristupa razlikuju se zavisno od toga da li si izabrao tarifni paket koji obuhvata i Internet, ili Internetu pristupaš mimo takvog paketa (ovo drugo je skuplje).

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
3.8/5
(Ukupan broj ocena:17)
This entry was posted in Internet and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje