U pravu si! Online

Internet provajderi

Internet provajderi jesu ovlašćene firme koje prodaju pristup Internetu. Na našem tržištu dominiraju dve vrste provajdera: ADSL provajderi koji pristup Internetu obezbeđuju koristeći postojeću fiksnu telefonsku mrežu, i kablovski operateri koji korisnike povezuju direktno na sopstvenu mrežu kablova preko kojih uz Internet nude i pristup televizijskim kanalima. Kako je u poslednje vreme sve veća tražnja za pristupom Internetu preko prenosnih uređaja (mobilni Internet), kao internet provajderi sve više figuriraju i operateri mobilne telefonije.

Internet usluge

Osnovna usluga internet provajdera jeste povezivanje korisnika s globalnom računarskom mrežom (internet saobraćaj), a u ponudi se mogu naći i mnoge povezane usluge: održavanje sadržaja na globalnoj mreži (hosting), razgovor putem Interneta (VOiP), izrada web prezentacija, održavanje informacionih sistema i slično. Posredstvom mnogih internet provajdera moguće je registrovati domen (adresu) za prezentaciju. Spisak provajdera koji to mogu da urade može se naći na sajtu Registra nacionalnog Internet domena Srbije.

Prodaja internet saobraćaja

Internet saobraćaj prodaje se slično kao telefonski saobraćaj: količinski (obično gigabajti ili megabajti), ili na određeni period u kome se podaci izabranom brzinom mogu slati i primati sa Interneta, i to nezavisno od njihove ukupne količine (flat paketi). Većina provajdera nudi prepaidpostpaid varijante plaćanja. Na cenu utiče i to da li se obavezuješ na neki rok korišćenja usluge, odnosno koliki je rok u pitanju. Po pravilu, što je period na koji se obavezuješ duži, to je cena niža.

Slično kao i TV usluge, internet saobraćaj često se nudi po povoljnijim uslovima u sklopu promotivnih aktivnosti (samostalno ili zajedno s TV kanalima). Dobro se raspitaj o konkretnoj ponudi: šta ona sve podrazumeva, na koliki rok korišćenja se moraš obavezati i kakvi su uslovi raskida ugovora.

Pribavljanje internet usluga

Ma koji da je način povezivanja na Internet, s provajderom moraš potpisati ugovor (osim u slučaju dial-up pristupa). Pre toga mora se proveriti da li u tvom konkretnom slučaju uopšte postoje tehničke mogućnosti za takav način povezivanja na Internet. Ugovorom se opredeljuješ za određeni paket iz ponude, koju prihvataš pod uslovima s kojima te distributer mora upoznati. U slučaju dial-upa, na Internet se povezuješ prostim pozivanjem određenog telefonskog broja, a uslugu plaćaš naknadno, preko telefonskog računa.

Po potpisivanju ugovora sledi tehnička realizacija koja zavisi od konkretnog načina povezivanja. Osoblje provajdera tada instalira uređaje na lokaciji korisnika i povezuje ih na mrežu. Kod kablovskog Interneta tome može da prethodi sprovođenje kabla do lokacije korisnika.

Problemi sa Internetom

Instalacije moraju zadovoljavati odgovarajuće tehničke standarde, a kvalitet signala standard koji određuje Republička agencija za telekomunikacije. Agencija može da proverava poštovanje ovih standarda, a možeš ih obavestiti o problemu kako bi se upustili u vanrednu kontrolu tvog distributera.

U slučaju da ti je brzina protoka podataka manja nego što je naznačeno u ponudi na koju si pristao, mogućnosti za žalbu provajderu su ti ograničene, budući da se u praksi oni obavezuju na pristup Internetu do određene brzine (maksimalna brzina). Zato je najbolje da se pre potpisivanja ugovora dobro informišeš o kvalitetu usluga željenog provajdera.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
4.8/5
(Ukupan broj ocena:8)
This entry was posted in Internet and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje