Kako funkcioniše savremeno kasko osiguranje

kasko osiguranje

Bezbednost i sigurnost vozila veoma je značajna za upravljanje bez stresa, tegoba i osećaja nelagodnosti. Kasko osiguranje jedan je od načina da se obezbedi zaštita automobila u slučaju eventualnog mehaničkog oštećenja i nesrećnog slučaja. U pitanju je vrsta osiguranja koja je dobrovoljna i zasniva se na dobijanju polise od strane osiguravajuće kuće. 

Kasko osiguranje pruža odličan stepen zaštite u određenim situacijama, kada se upravlja automobilom u zemlji ili inostranstvu. Da bi se iz osiguravajućeg iznosa nadoknadila eventualna šteta koja je prouzrokovana, važno je da budu ispoštovani svi propisi, bez prekršaja od strane osobe koja je upravljala vozilom.

Šta sve pruža kasko osiguranje?

Kada se analizira da li je kasko osiguranje potrebno, uvek je odgovor potvrdan. Naime, u pitanju je način obezbeđivanja zaštite usled nastanka određenih materijalnih oštećenja i nezgoda na putevima. Prilikom saobraćajnih nezgoda usled kojih je i strana koja je kasko osigurana kriva, moguće je istu nadoknaditi ukoliko se ispune određeni uslovi. Podrazumeva se da osoba koja je upravljala vozilom nije bila pod dejstvom alkohola, niti psihoaktivnih supstanci. Takođe, važno je da se nije dogodio saobraćajni prekršaj kao što je prolazak na znak stop ili crveno svetlo. 

Kasko osiguranje će tada pokriti sve materijalne štete na vozilu bez obzira na druge razloge krivice. Pored toga, vrši se obeštećenje drugih učesnika u saobraćaju u slučaju štete, kao i trećih lica. Ukoliko je došlo do iznenadnog odrona, iskakanja životinje, neočekivanog predmeta na putevima koji pada na automobil, kao i pojave eksplozije i požara, ali i poplava i drugih elementarnih nepogoda, krađe i drugog otuđenja, kasko osiguranje će pokriti nastale štete. Naravno, sve to ukoliko se blagovremeno obezbedi i pravno reguliše uz odabranu osiguravajuću kuću.  

Kako obezbediti kasko osiguranje vozila?

Da bi se obezbedilo kasko osiguranje za svaku vrstu vozila, potrebno je da se prvobitno iskaže interesovanje i razmotre dostupne opcije od strane osiguravajućih kompanija. Naime, u elektronskom formatu se podnosi zahtev za ponudu, a zatim se dobija konkretan odgovor, najčešće u vidu nekoliko dostupnih varijanti. Nakon toga, vrši se potpisivanje ugovora, koji je rezultat saglasnosti između korisnika i osiguravajuće kuće o iznosu premije osiguranja, broju rata i načinima otplate, zatim trajanju ugovorne obaveze i svim drugim potrebnim detaljima. Postoji opcija kompletnog i delimičnog kasko osiguranja – koje obuhvata samo zaštitu od loma stakla, ili određenih delova vozila. 

Konkretna ponuda i ugovor zavise od vrste i modela automobila, zatim snage i godišta, kao i orijentacione cene na tržištu. Moguće je pronaći i osiguravajuće kompanije koje nude specijalne pakete usluga uz životno osiguranje, zatim putno zdravstveno osiguranje, kao i osiguranje od autoodgovornosti. Dodatno, akcijski uslovi i specijalne pogodnosti, popusti i gratis aranžmani obezbeđuju se za verne korisnike, kao i one koji nisu imali prethodne štete i slično. Sve to, pružiće odličnu zaštitu po specijalnim cenama i uz neverovatno niske novčane izdatke. 

Kasko osiguranje pruža veliki broj prednosti savremenim vozačima. Bilo da su u pitanju putnička ili teretna vozila, moguće je podignuti stepen zaštite na visok nivo, od velikog broja neželjenih pojava, uticaja i mogućih oštećenja. Pored toga što je kasko osiguranje nezaobilazno za današnju sigurnu vožnju, tu je i osiguranje od autoodgovornosti koje štiti druge učesnike u saobraćaju, kao i putno osiguranje online varijanta ugovaranja, bez odlaska u predstavništva osiguravajućih kuća.